KLM hrozí ztráta více než 1000 slotů na lety do USA

  • 12.11.2023 09:31

Kontroverzní plán nizozemské vlády administrativně omezit počet slotů na letišti Amsterdam Schiphol vytvořil riziko, že KLM Royal Dutch Airlines ztratí více než 1000 letů do USA. Letiště Amsterdam od března 2024 omezí počet slotů na Schipholu na 452 000 za rok, což je o 10 % méně proti skutečnosti roku 2019.

Nizozemský koordinátor slotů ANCL rozhodl krátit sloty aerolinek s historickými právy o 3,1 % a 24 aerolinek, které zahajují provoz, v tomto období nedostane sloty vůbec. To je i případ JetBlue, které zahájily transatlantický provoz do Amsterdamu v srpnu.

Americké ministerstvo dopravy považuje jednostranné administrativní zkrácení slotů za porušení mezivládní dohody mezi USA a EU o leteckém provozu (US-EU Air Transport Agreement). Americké společnosti mají administrativním rozhodnutím nizozemské vlády přijít v Amsterdamu o 1135 slotů.

V případě přijetí recipročních kroků přijdou nizozemské společnosti KLM, Martinair a TUI Airlines Niederlande o stejný počet slotů na amerických letištích. Americké ministerstvo již vyzvalo zmíněné společnosti, aby předložily přehled letových řádů na lety do USA. S podobnou stížností se mohou na EU a Nizozemí obrátit také další země, jejichž společnosti na Schiphol létají podle mezinárodních smluv a administrativním snížením slotů jsou dotčeny.

KLM v takovém případě přijdou až o 22 % letů do USA. To by mělo značný negativní dopad na hospodaření společnosti, neboť transatlantické lety poskytují mimořádně atraktivní marže. Snížení počtu letů navíc sníží atraktivitu Schipholu jako vedoucího tranzitního hubu v EU. Kromě toho KLM uvedly, že v rámci omezení slotů připravují vyškrtat asi 170 destinací.

Další problémem je plán zavést odletovou daň pro tranzitující cestující. Současný vládní návrh předpokládá, že tranzitující cestující zaplatí 50 eur odletové daně, tj. 100 eur v případě zpáteční letenky s přestupem v Schipholu. Takový nárůst ceny by poškodil konkurenceschopnost letiště. 

Souběhem obou zmíněných opatření letiště Schiphol riskuje, že část transatlantického (a tranzitního provozu) se přesměruje na jiná letiště, například do Frankfurtu.

KLM již v očekávání recipročních kroků americké vlády zahájily jednání s nizozemským ministerstvem. Dopravce argumentuje, že transatlantické lety jsou důležitou částí spolupráce s aliančními partnery Delta, Air France a Virgin Atlantic na transatlantických tratích. Výrazné omezení slotů by mělo významný dopad jak na leteckou společnost, tak i konektivitu a ekonomiku Nizozemí.

Ministr infrastruktury a vodního hospodářství Mark Harbers se ještě předtím vyjádřil, že je připraven akceptovat riziko, že KLM část amerických slotů ztratí.

Administrativní snížení slotů na Schipholu kritizuje i organizace IATA s tím, že plán Nizozemí je špatný, nepromyšlený a bude znamenat méně destinací, menší výběr pro zákazníka, méně cestujících, méně zaměstnanců a snížení investic do Nizozemí. Zástupce generálního ředitele IATA Conrad Clifford se vyjádřil, že „tato úřednická nizozemská vláda postrádající jakýkoliv demokratický mandát si zapálila vlastní obchod“. IATA napadla rozhodnutí nizozemské vlády u soudu a doufá v rychlé rozhodnutí ve věci „této experimentální regulace“. 

Velmi podobně jako IATA se v září vyslovila generální ředitelka KLM Royal Dutch Airlines Marjan Rintel, když na adresu ministra Herberse řekla: „Jako odcházejícímu ministrovi vám nevadí, že obchod zavřete!“ 

Nizozemská vláda předložila plán krácení slotů Evropské komisi ke schválení 1. září. (Foto: Lara Magazine, internationalairportreview.com, aviation news, planes.cz) 

Autor: Michalc


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Jiří - nepřihlášený host (...30.175...)
18.11.2023 10:40

To je strašné. Ta holandská vláda! Prý chtěli Schiphol zavřít a udělat tam opravnu vagónů ČD, protože si mysleli, že když se ty vagóny s livery alá KLM opraví, mohly by je připojovat za TGV a obsluhovat tak společně s LeoExpressem přímý spoj z Rotterdamu do Užhorodu.

MichalC (...63.98...)
15.11.2023 09:59

Jaydee: nastesti. Je neuveritelne, ze nizozemska vlada vubec kdy takovy plan prijala, a to nejenom v rozporu se zdravym rozumem, ale i mezinarodnimi zavazky vyplyvajicimi z dohod o leteckem provozu.

Jaydee (...28.114...)
15.11.2023 08:19

Tak nastesti k snizovani nedojde a vlada plan stahla.

https://www.reuters.com/article/netherlands-airport-government/update-3-dutch-government-scraps-plan-to-cap-flights-at-schiphol-next-summer-idUSL1N3CF1SQ

MichalC (...63.98...)
14.11.2023 22:41

Jen: kupodivu presne tak to KLM napsaly. Zrejme tim mysli, ze budou skrtat lety na vsech destinaci. Ale neni na nas spekulovat

Jen - nepřihlášený host (...135.65...)
13.11.2023 22:07

Nechci být za kverulanta, ale jak může
KLM vyškrtat 170 destinací, když do 170 destinací léta? :)

Inu, planes - poctivá novinařina.

Celkem 5 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace