Těžko uvěřitelný incident na palubě Alaska Airlines

  • 24.10.2023 05:03

Posádka Embraeru E175 Alaska Airlines (N660QX) letícího 22. října ze Seattlu do San Franciska (AS2059) ohlásila řídícímu letového provozu, že osoba sedící na jump seatu v pilotní kabině se během letu snažila vyřadit oba motory.

Ve spolupráci s palubním personálem se pilotům podařilo osobu dostat z kabiny pilotů do kabiny pro cestující. „Podle mého názoru je zklidněný,“ oznámil pilot. „Chceme policejní asistenci hned, jakmile přistaneme a zaparkujeme“. Letadlo divertovalo do Portlandu, kde bezpečně přistálo.

Společnost Alaska Airlines v pondělí potvrdila, že „posádka ohlásila vážné bezpečnostní ohrožení spojené s autorizovanou osobou v kabině letadla.“ Během incidentu nedošlo k použití žádné zbraně. O jakou osobu se jedná, však společnost nesdělila.

Zpravodajství CNN uvádí, že touto osobou je pilot Joseph D. Emerson, který byl mimo službu a přesunoval se služebně k letu na jiné letiště. Na Emersona bylo vzneseno obvinění z 83 trestných činů pokusu vraždy, 83 trestných činů ohrožení na životě a jeden trestný čin ohrožení letadla.

Kapitán Mike Karn zodpovědný za bezpečnost letů American Airlines ve svém memorandu pro zaměstnance společnosti uvedl, že se jednalo o pilota Alaska Airlines, který se pokoušel v letové hladině vyřadit oba motory spuštěním systému pro hašení požáru motorů.

Bezpečnostní složky vyloučily, že by tato událost jakkoliv souvisela s „událostmi ve světě“.

Záznam rozhovoru s řídícím provozu je zde.

Regulátor FAA o incidentu informoval ostatní letecké společnosti. FAA doplnila, že Emerson je držitelem licence ATPL s typovým certifikátem pro letadla Airbus A320, Boeing 737, Canadair Regional Jet a de Havilland Dash 8. Nicméně nemá typový certifikát pro ERJ 175.

Incident se dále vyšetřuje. (Foto: the messenger.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Radomir - nepřihlášený host (...116.143...)
24.10.2023 17:32
Staré časy.

Jo kde jsou ty časy kdy se dalo cestovat v pilotní kabine. Skončilo to 11S. Kapitán kterého jsem znal se mi omlouval ze si to nemuze dovolit protože by na nej vedoucí kabiny napsala udání.

Jiří - nepřihlášený host (...30.175...)
24.10.2023 16:14
petrp:

no jo, copak tebe by vzali i v odstaveném jídelním voze v Čierné pri Čope na nárazník, machře! Nebýt tebe a malých brambor, nemají kanci co žrát.

Miro - nepřihlášený host (...225.200...)
24.10.2023 10:00
Na okraj

Vypnutie motorov je iste bezpečnostné ohrozenie, ale nejde o fatálny čin. V podstate ide opať o potvrdenie, že lietadlá nesmie riadiť len jedna - jediná osoba.

petrp (...250.30...)
24.10.2023 09:10

...někdy počátkem 90 let jsem byl na Dia Convention ve FRA na zaměstnaneckou letenku bez rezervace, večerní let by plný aniž bych se nějak zviditelnoval, posádka mě vzala do kokpitu ještě s pracovníkem DHL, který měl také letenku bez rezervace, dnes těžko uvěřitelná věc:-)

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace