Air France-KLM získají podíl v SAS

  • 05.10.2023 08:06

Úspěšný restrukturalizační proces SAS nyní přináší zásadní změnu v kapitálové struktuře a komerční strategii SAS. Konsorcium vedené investičními společnostmi Castlelake L.P. a Lind Invest ApS s účastí Air France-KLM získá většinový podíl v letecké společnosti.

Vstup Castlelake L.P. zásadně změní celou akcionářskou struktura. Společnost odejde z burzy a vytěsní stávající akcionáře.  

Vítězné konsorcium se zavazuje vložit do společnosti 1,175 miliardy dolarů čerstvého kapitálu. Air France-KLM mají roli strategického partnera, který otevře SAS nové možnosti. Naopak Air France-KLM posílí svou přítomnost na severských trzích.

SAS opustí Star Alliance a začlení se do SkyTeamu. SAS byly zakladatelskou společností Star Alliance a tradičně těsně vázáni na Lufthansa Group. Vzhledem k pravděpodobnému přechodu ITA Airways od SkyTeamu ke Star Alliance a pozastavenému členství Aeroflotu transakce přináší pro SkyTeam pro změnu něco pozitivního.

Castlelake budou kontrolovat 32 % společnosti, dánské Lind Investment 8,6 %. Finanční investoři tak budou kontrolovat 40,6 % SAS. Finanční kontribuce skupiny Air France-KLM činí 144 milionů dolarů, přičemž skupina získá 19,9 % podíl v SAS. Různí věřitelé budou držet 13,6 % podíl.

Řešení je jednoznačně dobrou zprávou pro SAS i evropský trh letecké dopravy. Jde o další krůček v probíhající konsolidaci evropského trhu. Je stále zjevnější, že evropský trh bude v rozhodující míře ovládat několik hlavních (a velkých) skupin tradičních i nízkonákladových dopravců. Období pandemie připravilo vhodnou půdu pro urychlení konsolidace trhu.  

Transakce je podmíněna schválením newyorského soudu, některých významných věřitelů a regulátorů, a to včetně Evropské komise.


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace