Portugalsko schválilo záměr prodat většinový podíl v TAP Air Portugal

  • 04.10.2023 18:30

Dalším krokem v probíhající konsolidaci evropských trhů je definitivní zelená, kterou portugalská vláda dala záměru prodat příští rok 51% společnosti TAP Air Portugal. Záměr oznámil ve čtvrtek 28. září ministr financi Fernando Medina. Jedná se o další významný krok v postupující konsolidaci evropského trhu letecké dopravy.  

Vzhledem k tomu, že TAP se již vrátily do zisku, časování transakce je velmi dobré. Vloni hospodařily TAP se ziskem 69 milionů eur, a to po čtyřech letech, kdy dopravce generoval ztrátu. V loňském roce přepravily TAP 14 milionů cestujících, což je historicky nejlepší výsledek. Letošní výsledek má být ještě lepší.

Společnost zaměstnává 11.000 zaměstnanců a 90 letounů svého parku obsluhuje 80 destinací.

Pro portugalskou vládu bude důležitá nejenom finální cena, ale i další podmínky – např. zachování Lisabonu jako hubu, zaměstnanost atd. 

Vzhledem ke své výrazné přítomnosti na jihoamerickém trhu a atraktivnímu domácímu trhu jsou TAP mimořádně atraktivní příležitostí. Lze soudit, že o firmu projeví zájem všichni hlavní hráči: skupina Lufthansa, Air France-KLM i International Airlines Group (IAG).

Největší šance mají zřejmě poslední dvě jmenované skupiny, neboť Lufthansa bude procházet obdobím integrace ITA Airways a akcionáři mohou brzdit akviziční apetit skupiny. Tím spíše, že Lufthansa má řadu problémů na svém hlavním trhu.

Za prvních devět měsíců tohoto roku klesly akcie Lufthansy o 3,5 %. Podobně jako Lufthansa je na tom i skupina Air France-KLM, jejíž hodnota klesla o 2,45 %. Akcie skupiny IAG naopak vzrostly ve stejném období o 20 %.

Pro Air France-KLM by bylo pořízení TAP Air Portugal bylo reparátem po úspěchu Lufthansy v Itálii. 

IAG by Portugalskem dobře doplnily silné pozice skupiny ve Španělsku a posílily profil na trhu volnočasových letů.

V roce 1998 koupil Swissair 34 % společnosti TAP včetně záměru svůj podíl dále zvýšit, ale nakonec vše zkrachovalo s bankrotem Swissairu.

(Foto: Upgraded Points, AP, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace