KLM popírají, že by se dopouštěly „greenwashingu“

  • 02.10.2023 12:14

KLM se snaží dosáhnout rozhodnutí soudu, které by zvrátilo obvinění environmentalistické skupiny FossielVrij NL, že kampaň „Fly Responsibly“ je zavádějícím „greenwashingem“. Kampaň „Fly Responsibly“ je namířena na použití udržitelného paliva a dalších opatření ke zmenšení uhlíkové stopy. Amsterdamský soud vynese svůj verdikt pravděpodobně v únoru.  

Kampaň KLM napadla u soudu environmentalistická FossielVrij NL. Je přesvědčena, že kampaň podsunuje veřejnosti představu, že např. vysazováním stromů se řeší problém emisí v letecké dopravě. KLM dále prodává cestujícím matoucí offset „CO2ZERO” a tvrdí, že za získané prostředky nakupuje obnovitelné palivo (SAF). Ve skutečnosti je dopad obnovitelného paliva na emise způsobené provozem KLM zanedbatelný. Těmito a dalšími zavádějícími tvrzeními KLM podkopává povědomí široké veřejnosti o naléhavosti změn. Letecká doprava je podle skupiny FossielVrij NL stále hlavním zdrojem emisí CO2. Aktivisté dále požadují, aby zavádějící informace tohoto typu byly z dalších kampaní vyloučeny.

KLM chce u soudu dokázat, že kampaň nebyla zavádějící a uhájit své právo na budoucí reklamu. Připouští, že provoz společnosti sice emituje emise, ale společnost má plány, jak emise snižovat, a to například pořízením emisně příznivějších letadel. Společnost KLM je přesvědčena, že má právo informovat o svém úsilí kampaněmi své zákazníky, zaměstnance, obchodní partnery i vládu.

KLM (a letiště Schiphol) čelí hrozbě zavedení odletové taxy pro tranzitující cestující. Důvodem je snaha omezit provoz, a tím snížit zatížení okolí letiště hlukovou a emisní stopou. Generální ředitelka KLM varuje, že pokud bude zákon přijat a příplatek vyměřen v požadované výši 50 eur na cestujícího, lze očekávat pokles počtu tranzitujících cestujících o 30 %. To by pro KLM představovalo významný ekonomický problém.

Dalším problémem KLM je případné stanovení stropu pro počet letů na 452 000 za rok, což znamená 10% pokles proti skutečnosti roku 2019. (Obr.: KLM, UPI, FreightWaves, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace