Nizozemí zavede odletové daně pro tranzitující cestující

  • 29.09.2023 07:06

Společnost KLM se kriticky vyslovila proti snaze nizozemského parlamentu uzákonit speciální odletovou daň pro cestující tranzitující na amsterdamském letišti Schiphol. KLM si stěžují, že jde o další příplatek k příplatkům, které již byly zavedeny v minulosti, a které postihují odvětví letecké dopravy.

V minulosti byl zaveden poplatek pro odlétající cestující, avšak s výjimkou tranzitujících cestujících. To kritizovaly zejména nízkonákladové společnosti, které v tom viděly krok proti nízkonákladovým letům.

Letos nizozemská vláda komunikovala svůj plán omezit počet letů ze Schipholu, a to s cílem snížit zatížení okolí letiště hlukem, zejména v noci.

KLM se obávají, že další příplatek podkopává podnikání společnosti, neboť tranzitní cestující mají asi 60% podíl na celkovém počtu cestujících přepravených společností KLM. Varují, že daň může zhoršit mezinárodní konektivitu Nizozemí.

Společnost CE Delft odhaduje, že se zavedením daně může počet tranzitujících cestujících klesnout o více než 30 % (pokud bude tranzitní daň činit navržených 50 eur).

Návrh na zavedení daně předložili parlamentu poslanci CDA. V Nizozemí se konají parlamentní volby 22. listopadu.  (Foto: Works that Work, Schiphol, Bloomberg.com, planes.cz)   


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
02.10.2023 12:03

Zdůvodňovat zavedení poplatků snížením hlukové zátěže "zejména v noci" je pokrytectví - na noc se prostě vydá zákaz a šmytec.

mikiqex (...177.44...)
29.09.2023 19:07
Nizozemsko

Země se jmenuje Nizozemsko. "Nizozemí" označuje historické území dnešního Beneluxu.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace