Boeing doufá v obnovení dodávek MAXů do Číny

  • 28.08.2023 12:35

Boeing nyní skladuje asi 140 již vyrobených letadel 737 MAX 8 pro čínské zákazníky. Z nich asi 50 exemplářů dodá společnosti Air India. Čínské společnosti zatím projevovaly okázalý nezájem již vyrobená letadla převzít.

Podle informací zpravodajství Bloomberg však Boeingu nyní vzniká naděje dodávky MAXů obnovit. První obnovené dodávky budou nejspíš určeny společnosti China Southern. China Southern byla letos první čínskou společností, která na základě povolení regulátora CAAC komerční provoz MAXů obnovila. Podle serveru Airfleets mají nyní China Southern v aktivním provozu 23 letadel 737 MAX. Dopravce informaci o možném obnovení přejímek nepotvrdil.

Před obnovením dodávek by Boeing musel odstranit na letadlech výrobní defekty, které se podle údajů Boeingu mohou týkat až ¾ všech dlouhodobě uskladněných letadel. 

Před uzemněním letadel v roce 2019 dodal Boeing do Číny 96 exemplářů. Většina z nich se již vrátila do komerčního provozu.

Boeing má pochopitelně intenzivní snahu udržet se na trhu v Číně. Do roku 2040 je podle prognóz Boeingu i Airbusu druhým největším odbytištěm nových letadel na světě, a to po Indii. Boeing dramaticky ztrácí na obou těchto trzích.

Dodávka uskladněných letadel by výrazně zlepšila cash flow Boeingu. Burza na informaci reagovala růstem akcií Boeingu o 3 %. (Foto: Seeking Alpha, CNBC, planes.cz)

 


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



MichalC (...58.114...)
29.08.2023 08:53

Gajda: Boeing by musel byt sileny, aby vycouval z druheho nejvetsiho trhu na svete a zbyvajicich asi 90 letadel rozpodal po po par letadlech

Gajda - nepřihlášený host (...49.249...)
28.08.2023 23:39

A fakt je tam potřebují dodat? Výrobní sloty u Airbusu na roky dopředu plný, u Boeingu to taky není žádná velká sláva, navíc s jejich kvalitou a rychlostí dodávek. Takže on se na všechny stejně potencionálně najde někdo, kdo je rád koupí, protože prostě nic jinýho nikde není.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace