Letadlo mířící z Prahy do Istanbulu bylo při přistání poškozeno po střetu s ptákem

  • 26.09.2023 11:08

               Na Novém letišti v Istanbulu došlo v pondělí krátce před jedenáctou večer k incidentu týkajícího se večerního spoje Turkish Airlines z Prahy. Let TK1770, který z Letiště Václava Havla odstartoval v 19:21, srazil během přistání na dráze 36 ptáka. Na sociální síti X se objevilo video, na kterém lze spatřit poškozenou náběžnou hranu nepohyblivé časti vodorovné ocasní plochy Airbusu A321. Pták zasáhl konec pravého vodorovného stabilizátoru.

               Dotčený stroj registrace TC-JSN (rok výroby 2015, výrobní číslo 6508) poslala turecká společnost zpět do provozu dvě hodiny na to. V 01:15 ráno odletěl z Istanbulu na pravidelné lince do Teheránu.

               Po světě se každý den odehraje zhruba padesát incidentů, kdy se letadlo střetne s ptákem. Jen zlomek těchto incidentů vyústí ve vážné poškození letadla. Průměrně 97 % kolizí letadla s ptákem se odehraje během fáze vzletu nebo přistání letadla.

Připravil: Martin Bernict


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace