Američtí senátoři navrhují prodloužit povinný věk odchodu pilotů do penze

  • 26.03.2023 08:30

Skupina sedmi amerických senátorů předložila návrh zákona, který má zvýšit pro piloty věk povinného odchodu do penze. Navrhuje se prodloužení z 65 na 67 let, podmíněné důkladnou zdravotní prohlídkou v 65 letech a prodloužením zdravotního certifikátu 1. třídy s kontrolu opakovanou každých šest měsíců.

Prvotní návrh byl předložen již vloni skupinou senátorů za republikány, ke kterým se nyní přidali i senátoři za demokratickou stranu. Senátoři kromě snížení kritického nedostatku pilotů vidí v nové legislativě také způsob, jak udržet v práci vysoce kvalifikované piloty.

Organizace regionálních leteckých provozovatelů (Regional Airline Assocation) RAA dlouho upozorňuje, že prodloužení věku odchodu do penze je jedním z opatření, které lze okamžitě přijmout a přinese okamžitý efekt na snížení nedostatku pilotů v USA.

Americkým regionálním leteckým společnostem nyní chybí na 8000 pilotů, což komplikuje nábor pilotů pro další aerolinky. Akutní nedostatek pilotů je způsoben hromadným odchodem pilotů z oboru v období pandemie. Podle stávající legislativy musí komerční piloti „velkých“ aerolinek nalétat alespoň 1500 hodin jako piloti regionálních společností, což možnosti náboru komplikuje.

Prodloužení věku pro odchod pilotů do penze je krátkodobým opatřením. Z hlediska zajištění dlouhodobé potřeby pilotů odborové organizace upozorňují Kongres na nutnost zajistit adekvátní podmínky pro výcvik – zajistit pro kadety úvěry, pokročilé simulátory pro výcvik, atd.

Letecké společnosti iniciativu senátorů vítají.

Naproti tomu odborová organizace amerických pilotů ALPA návrh kritizuje s tím, že prodloužení věku pro odchod do penze zvýší rizika v letecké dopravě. ALPA kritizuje letecké společnosti, že v dostatečném předstihu neplánovaly kapacity potřebné na obnovení leteckého provozu.

Naposledy byl věk pro povinný odchod pilotů do penze zvýšen v roce 2007 z 60 na 65 let. (Foto: Reuters, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Jano - nepřihlášený host (...17.174...)
26.03.2023 21:46
Nezmysel

Nejedná sa o povinny odchod do dôchodku ,ale o maximálne věk odchodu do dôchodku. Americkè pilotne penzijné fondy vyplácajú dôchodok ďaleko skôr tak ako aj inde. V ýchto zeměpisných šírkach a dĺžkach je to však inak. Dnes musí lietať do příslušného penzijného veku inak mu to zkrátia.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace