Turecko se může stát pro ruské aerolinky horkou půdou. A zkomplikovat si letní sezónu.

  • 21.03.2023 17:00

Turecké ministerstvo obchodu a dovozu po tlaku Spojených států potvrdilo, že turecká letiště nebudou počínaje 14. březnem obsluhovat americká letadla provozovaná komerčními ruskými leteckými společnostmi a běloruskou Belavií. Nejedná se přitom pouze o tankování, ale i o „související pozemní služby“ poskytované na tureckých letištích. O rozhodnutí ministerstva informoval 16. března server AviationHaber.

Podle definice Ministerstva obchodu USA je „americkým“ letadlem každé letadlo, které obsahuje alespoň 25% podíl amerických „materiálů“. Nejedná se tedy pouze o Boeingy, ale v podstatě i o Airbusy a Embraery. Opatření se vztahuje rovněž na privátní letadla provozovaná ruskými a běloruskými subjekty. Případnou výjimku musí schválit Úřad pro průmysl a bezpečnost (Bureau of Industry and Security).

Požadavek byl podle deníku The Wall Street Journal Turecku předán oficiálně během prosincové návštěvy vedení amerického ministerstva obchodu v Ankaře. Americká vláda varovala, že případná obsluha letadel či poskytování náhradních dílů by mělo následky pro turecké občany. Mezi možnými sankcemi jsou např. pokuty, ztráta vývozních privilegií a vazba.

Ruský regulátor Rosavijacija sdělil, že na konzultačních jednáních ruského a tureckého regulátora v Ankaře turecká strana nyní potvrdila, že bude letadla ruských společností obsluhovat „v souladu s dohodami a potřebou dalšího rozvoje leteckého spojení obou zemí“. Informaci přinesl server Aviation Explorer.

Během konzultací bylo potvrzeno, že harmonogram letů v létě 2023 bude „plynule plněn pozemními službami letišť Turecké republiky, a to v souladu s původně uzavřenými dohodami“.

Turecko se po invazi na Ukrajinu k západním sankcím nepřipojilo a pokračuje v obchodních vztazích s Ukrajinou i Ruskem. Ukrajinu podporuje prodejem zbraní. Istanbul od zahájení války funguje jako hlavní hub pro cestující z/do evropské části Ruska do/ze západních zemí. Kromě toho je Turecko pro ruské turisty jednou z hlavních dovolenkových destinací.

Zachování výnosů z turistického ruchu je pro turecké hospodářství kriticky důležité, tím spíše po katastrofálních zemětřeseních. Podle tureckého ministerstva kultury a turistiky byli ruští turisté po německých na druhém místě, přičemž počet ruských turistů v Turecku meziročně vzrostl o 12 %.

Svá opatření proti obsluze ruských a běloruské letecké společnosti na tureckých letištích připravuje údajně rovněž Evropská unie, takže nejistota okolo obsluhy ruských a běloruských letadel v Turecku se bude stupňovat. Věc se stává vrcholně politickou a další vývoj je nepředvídatelný. Situací mohou zamíchat i výsledky letošních prezidentských voleb v Turecku, které se uskuteční v květnu.  (Foto: The Wall Street Journal, The Jakarta Post)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



MichalC (...216.35...)
22.03.2023 06:09

Petr: to prvni je vyhlaseni tureckeho Ministerstva obchodu.To druhe vysledek jednani tureckeho a ruskeho regulatora, ktere probehlo po oznameni Ministerstva a vztahuje se k mezivladnim dohodam o vzdusnem provozu. Jak to bude probihat ve skutecnosti teprve uvidime. O tom je ostatne cely clanek

Nezdolný - nepřihlášený host (...160.153...)
21.03.2023 22:43

Tohle bude ještě zajímavé. Turecko se těžko vzdá peněz bonitních ruských dovolenkářů v prospěch Egypta nebo celé Asie, kde jsou nějaké “naše” sankce všem k smíchu.

Navíc Turecko razí hodně neutrální politiku ke zlosti té správné země (ušáci) a teď najednou změna? To bude zase trochu jinak…

Petr - nepřihlášený host (...199.34...)
21.03.2023 22:21

... turecká letiště nebudou počínaje 14. březnem obsluhovat americká letadla provozovaná komerčními ruskými leteckými společnostmi a běloruskou Belavií a ...harmonogram letů v létě 2023 bude „plynule plněn pozemními službami letišť Turecké republiky, a to v souladu s původně uzavřenými dohodami“.

Takže jak?

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace