Air Serbia hledá pro svou expanzi další financování

  • 15.03.2023 13:00

Během lednové návštěvy v Kataru nabídl srbský prezident Vučič společnosti Qatar Airways zvážit případné strategické partnerství s Air Serbia.  

Reakce Qatar Airways sice nebyla publikována, ale od 1. února 2023 byla na 40 linkách zahájena code-sharingová spolupráce mezi Qatar Airways a Air Serbia.

V danou chvíli mají minoritní podíl v aerolince Etihad Airways, které před 10 lety získaly 49% ve společnosti JAT Airways. V roce 2018 čelily Etihad vážným finančním problémům, podíl v Air Serbia snížily a vzdaly se rovněž míst ve vedení společnosti. V období covidu zvýšilo Srbsko svůj podíl ve společnosti na 83.5%, Etihad si udržely 16.5%.

V loňském roce společnost hospodařila se ziskem 21 milionů eur.

V letošním roce otevře Air Serbia 22 nových linek, přitom však vidí ještě další prostor k letní expanzi. Šéf aerolinky Jiří Marek vyjádřil překvapení, nakolik pozitivně a rychle reagovali zákazníci na otevření spojů do nových destinací, jako je např. Izmir. Během jednoho týdne bylo také prodáno 25% kapacit na nové lince do Lisabonu. Po několika letech se Air Serbia vrací do také Budapešti. Kromě nových destinací bude „zhuštěna“ síť v Evropě.

To se týká také letiště Praha, kde se má od 6. dubna 2023 do konce května postupně zvýšit počet rotací z 6 týdně na 11 týdně. Od 25. května 2023 bude ATR-72 Air Serbia zajišťovat ve všední dny dva lety denně. 

Na splnění ambiciózního modernizačního plánu a rozšíření sítě hledá společnost Air Serbia další kapitál a případně i další efekty, které by přineslo strategické partnerství s významným světovým hráčem.

Dne 15. února 2023 oslavila společnost 95 let od svého založení. První let uskutečnil letoun Potez-29 na lince Bělehrad-Záhřeb.

(Foto: Air Serbia, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nezdolný - nepřihlášený host (...47.83...)
15.03.2023 20:59

To bude zase mrzeníčko. Katar je ale nebude humanitárně bombardovat :-)

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace