Wizz Air vyhodnocen v Británii jako nejhorší aerolinka

  • 23.02.2023 13:00

Více než 8046 respondentů v anketě Which? rozhodovalo o nejlepší a nejhorší aerolince která v roce 2022 provozovala lety z Británie. Hodnoceny byly služby v ekonomické třídě, průzkum probíhal v říjnu 2022. Organizace Which? se zabývá ochranou zájmů spotřebitelů.

Výsledky za rok 2022 celkově nebyly nijak povzbudivé, asi 30 % respondentů uvedlo, že na svých letech měli potíže. Průzkum potvrdil, že rozhodující je, jak se letecké společnosti s potížemi vyrovnaly.

Střední tratě

Nejhorší aerolinka podle průzkumu vykazovala zpoždění ve 46 % případů, 2 % letů bylo zrušených méně než 24 hodin před plánovaným odletem a ve 2 % případů dosáhlo zpoždění více než 3 hodin. Takto skóroval Wizz Air, který se v anketě umístil na nejhorším místě. Doporučení organizace Which? je jasné – vyhněte se Wizz Airu za každou cenu.

Na prvním místě v kategorii leteckých společností na středních tratích opět skončily Jet2 s 80 %. Těm se problémy také nevyhnuly, ale 72 % respondent§ vyjádřilo spokojenost s tím, jak Jet2 problémy řešily. Ve stejné kategorii získal Ryanair pouze 40 %. Na druhém konci tabulky si Wizz Air zasloužil pouhých 48 %. Ryanair získal 52 %, Eurowings 53 %. Tzv. prémioví provozovatelé British Airways a Lufthansa získali na středních tratích pouze 56 %, resp. 57%. Ryanair bodoval nejenom výrazně lépe než Wizz Air, ale v některých položkách dokonce lépe než např. British Airways. Respondenti si však stěžovali na nedostupnost personálu Ryanairu v okamžiku, kdy bylo potřeba řešit problémy. 

Doporučenými dopravci Which? na středních tratích jsou společnosti Jet2 a Norwegian.

Úplná tabulka je k dispozici zde a uvádí také další parametry, jako je rozteč sedaček, komfort sedaček a služby na palubě.

Dálkové linky

Zatímco špatné umístění Wizz Airu asi překvapí málokoho, v kategorii leteckých společností na dlouhých linkách radí Which? použít služby kohokoliv kromě British Airways a Lufthansy. Naopak neudiví vedoucí postavení Emirates (80 %), následované Virgin Atlantic (78 %) a Etihadem (74 %).

Umístění těchto aerolinek kontrastuje s již zmíněnými British Airways (59 %) a Lufthansou (57 %).

Nejlepší aerolinky mohou získat od Which? titul doporučeného dopravce – „Which? Recommended Provider“ (WRP). Jde o zajímavé vyhodnocení, neboť zahrnuje I některé důležité aspekty, které běžnému cestujícímu nemusí být zjevné na první pohled.

Pro získání WRP je nutnou, nikoliv však postačující podmínkou získání celkového hodnocení alespoň 70 %. WRP však dopravce nezíská, pokud jeho nabídka vykazuje některé potenciálně nebezpečné aspekty – např. Emirates, Etihad, Finnair a Turkish Airlines nemohou získat WRP pro příliš přísné podmínky pro cestující. Konkrétně, že zpáteční letenka propadne, pokud se cestující nedostaví k odletu na cestu tam, a to i v případě jím nezaviněné situace. Swiss Air a Aurigny zase nemohou získat WRP, neboť nedosahují potřebných alespoň tří hvězdiček v kategorii „poskytnutá hodnota za zaplacené peníze“. Virgin Atlantic zase kvůli nadprůměrnému počtu letů rušených za méně než 24 hodin před odletem.

Úplná tabulka je k dispozici . (Foto: Which?, Wales Online, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Vašek - nepřihlášený host (...251.180...)
24.02.2023 10:34

Souhlasím. Zatímco Ryanair se v posledních letech velmi příjemně zlepšil (na nízkonákladovou společnost), pak Wizzair je odstrašující příklad jak něco nedělat... A jde to s nimi čím dál víc z kopce.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace