airBaltic ztrácí tržní podíl na domácím letišti

  • 25.01.2023 08:00

V loňském roce zaznamenalo letiště Riga International (RIX) meziroční nárůst počtu odbavených letů o 40 %.

Data publikovaná tento týden však zároveň ukazují, že společnost airBaltic na domácím letišti ztrácela tržní podíl, a to kvůli rostoucímu podílu Ryanairu. Podle Baltic News Network je ztráta citelná: –6,4 %. Na konci loňského roku byl tržní podíl airBaltic 50,9 %, zatímco do roku 2022 vstupovala s podílem 57,3 %.

Svůj tržní podíl mírně snížily i Wizz Air (o 1,7 %) a Turkish Airlines (o 0,8 %).

Jasným vítězem je v Rize Ryanair, který tu zvýšil svůj podíl o 9,5 %. Mírně si vloni polepšily také Norwegian, a to o 1,1 %.

Na propadu airBaltic se podepsala ztráta možnosti obsluhovat důležité trhy Ruska a Ukrajiny. Společnost nedokázala dostatečně rychle přesunout své kapacity na jiné trhy. Je možné, že svou negativní roli hraje i koncept hybridní společnosti, který airBaltic praktikuje.

Bude proto zajímavé sledovat, jak se zápas airBaltic a Ryanairu bude vyvíjet v tomto roce. (Foto: The News Department, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
25.01.2023 10:16

Mně z těch čísel vychází, že všechny společnosti na tom letišti rostly (po covidu není divu), jen RYR více než ostatní. A že se za stávajících okolností airBaltic propadly jen o 6,4 p. b., nikoli procent (je to cca 11 %) a stále mají zhruba poloviční podíl, to není zas tak špatné. Podstatné bude, jak se to bude vyvíjet dál.

petrp (...250.30...)
25.01.2023 08:06

Obávám se, že to spíš nebude nic zajímavého a držím Air Baltic palce, každopádně předpokládám, že v jeho situaci to je marný boj, škoda:-/

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace