Evropská komise obrací. Nyní chce předodletové testy pro přijíždějící z Číny.

  • 06.01.2023 13:00

Evropská komise (EK) vyjádřila ve středu potřebu koordinovaného postupu zemí EU pro přijíždějící z Číny. Komise „silně doporučuje“ obnovit pro přijíždějící z Číny předodletové testy PCR. Existují obavy, že exploze covidu v Číně a zároveň otevření Číny může do světa přenést nové varianty nemoci, proti kterým jsou současné vakcíny neúčinné. Podle vyjádření EK je nyní drtivá většina zemí EU pro zavedení předodletových testů.

Nelze vyloučit ani další restriktivní kroky včetně resuscitace aplikací jako je Tečka.

Evropská komisařka pro zdraví Stella Kyriakides na svém twitteru uvádí, že kromě příletových testů PCR budou vyhodnocovány také odpadní vody letadel a na letištích na přítomnost covid-19.

Změnou přístupu komisařka popřela sama sebe, neboť ještě před týdnem uváděla, že vyhodnocení odpadních vod má větší účinnost i vypovídací schopnost než testy PCR, a proto není potřeba zavádět epidemické restrikce na individuální cestující. Komisařka se přitom zaštítila vědeckými poznatky.

V situaci, kdy některé velké země EU již přistoupily k restrikcím a většina dalších zemí se k takovému kroku chystá, EK zjevně nezbylo než zahodit vědecká fakta a reflektovat politické rozhodnutí většiny zemí.

Zdravotnické organizace CDC, ECDC a Světová zdravotnická organizace WHO přitom považují opatření tohoto druhu za neefektivní. Zkušenost z let 2020 a 2021 dokládá, že epidemiologický efekt cestovních restrikcí je nevýznamný.

Povinné předodletové testy pro cestující z Číny, Hongkongu a Macaa již zavedly např. USA, Kanada a Velká Británie. Ze zemí EU zavedly povinnost předkládat negativní předodletové testy pro přijíždějící z Číny Francie, Itálie a Španělsko. Francie bude po příletu do země namátkově testovat vybrané cestující z Číny a Hongkongu.  

K analýze odpadních vod letadel z Číny přistoupí od pondělí Rakousko. Odpadní vody budou vyhodnocovány také v populárních turistických destinacích, jako je např. Hallstatt. Rakousko již od roku 2021 vyhodnocuje odpadní vody v některých oblastech Vídně a Salzburku. Záměr vyhodnocovat odpadní vody vyhlásila Belgie, která tak chce ověřit, že čínská oficiální data nejsou manipulována.

Čínské ministerstvo zahraničí v úterý epidemická opatření zaměřená na přijíždějící z Číny kritizovalo s tím, že nejsou založena na vědeckých poznatcích a jsou politicky motivovaná. Ač toto samo o sobě je fakt, po dvou letech drakonických čínských epidemických opatření diktovaných právě politikou je stížnost Číny na „politickou motivaci“ poněkud zvláštní.

Čína zrušila svou „zero-Covid“ politiku dne 7. prosince, což vyvolalo prudký nárůst počtu nemocných. Nyní hlásí 10 milionů nemocných. Tak jak bylo politickým rozhodnutím zavedení „zero-Covid“ politiky, politickým rozhodnutí bylo i její zrušení a otevření hranic.

Sdružení evropských letišť i IATA proti restrikcím

Proti restrikcím se již vyslovilo např. Sdružení evropských letišť ACI Europe a nejnověji i organizace IATA. Její šéf Willie Walsh se vyjádřil, že „tupé znovuzavádění restrikcí je neuvěřitelným zklamáním“. Připomněl, že výsledky výzkumu o šíření Omikronu jednoznačně prokázaly, že zavádění restrikcí má zanedbatelný či žádný vliv na šíření nemoci. Dosáhne se nanejvýš toho, že vrchol počtu nemocných se posune nanejvýš o pár dní.

Restrikce jsou tudíž nesmyslné, ale přitom podle šéfa IATA poškozují ekonomiku, spolupráci zemí a ničí pracovní příležitosti. Apeluje, aby „vlády rozhodovaly na základě vědeckých faktů a nikoliv politiky.“ (Foto: @IATA)


Fotografie k článku



Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
09.01.2023 13:57

Proč by Kyriakides popírala sebe sama? Ona má nějaký názor, další komisaři jiný, a byla jednoduše přehlasována. A jakmile něco začnou tvrdit CDC, ECDC a WHO, tak je nuto mít se na pozoru.

Jen - nepřihlášený host (...24.139...)
06.01.2023 16:59

Willie Walsh .. ma zjevne dost krátkou pamět. on neví, že kvůli covidu z číny jsme byli prakticky 3 roky v háji? chlapec si to chce zopakovat v maximalni míře?

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace