Do Turecka se vrátily z Kyjeva dva turecké armádní Airbusy A400M

  • 23.12.2022 13:00

Začátek válečné operace na Ukrajině zastihl dva Airbusy A400M tureckého vojenského letectva na letišti v Kyjevě (Boryspil), kam dne 24. února 2022 letadla dopravila – podle vyjádření tureckého ministerstva obrany - humanitární pomoc. Letadla přiletěla z Ankary pouhé dvě hodiny před začátkem války. Server bulgarianmilitary.com naznačuje že letadla mohla přepravit do Kyjeva bezpilotní Bayraktary TB2. Tuto hypotézu podporuje vyjádření Ministerstva obrany Ukrajiny z 1. března 2022.  

Po deseti měsících se 20. prosince 2022 Turecku podařilo dostat oba letouny zpět do Turecka, a to jako let TUAF600/601. Vzdušný prostor Ukrajiny letadla opustila do Rumunska, a to zvláštním bezpečnostním koridorem. Server Flightradar24 zachytil letadla na cestě z Černivci (CWC).

Posádka letadel během svého nuceného pobytu na Ukrajině našla útočiště na velvyslanectví Turecka v Kyjevě. Fotografie zpravodajství Hurriyet  (viz zde) ukazuje na tureckém letišti po příletu z Kyjeva.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o letadla NATO ve vzdušném prostoru Ukrajiny, jednalo se o mimořádně citlivou operaci. Návrat letadel zvláštním bezpečnostním koridorem Turecko údajně koordinovalo s Ruskem, a to na nejvyšší úrovni.

Turecké letectvo provozuje 10 letadel A400M. (Obr.: Flightradar24, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace