Air Montenegro v problémech

  • 10.12.2022 17:00

Státem založená a vlastněná společnost Air Montenegro má potíže se získáním potřebného kapitálu na svůj provoz. Pravidla EU nedovolují Černé Hoře poskytnout společnosti poskytnout další finanční pomoc a pokud se vládě Černé Hory nepodaří najít nějaké řešení, společnosti hrozí v roce 2023 bankrot.

Společnost sama je příliš malá a příliš závislá na krátkém období hlavní sezóny, než aby ve stávajícím stavu mohla vytvořit dostatečné výnosy. Je samozřejmě otázkou, proč by Černá Hora měla mít vlastní, národní leteckou společnost.

Air Montenegro založená v loňském roce je nástupcem společnosti Montenegro Airlines, která ukončila činnost v prosinci 2020. V roce 2021 vložil stát do nové společnosti 30 milionů eur počátečního kapitálu.

Další komplikací je, že společnost v tuto chvíli nemá generálního ředitele. Bývalý generální ředitel Predrag Todorović odešel nečekaně krátce po jejím založení v březnu. Výkonem funkce byla pověřena Dragana Frantov, jejíž kontrakt však vypršel v říjnu.

Dalším, pro Air Montenegro nepříznivým faktorem, je výpadek ruských a ukrajinských turistů, kteří měli tradičně významný podíl na výnosech Černé Hory z turistického ruchu. Vzhledem k válce na Ukrajině a sankcím proti Rusku nelze předpokládat, že by Air Montenegro získala v létě 2023 přístup na (dříve) lukrativní trhy Ruska a Ukrajiny.

V létě 2022 společnost obsluhovala z Podgorice (TGD) a Tivatu (TIV) 14 mezinárodních destinací. Nyní provozuje lety do Lublaně (LJU), Istanbulu (IST) a Bělehradu (BEG).

Air Montenegro má ve svém parku dva letouny Embraer E195 a během léta si pronajímala A320 od Trade Air. Během prvních devíti měsíců letošního roku společnost přepravila pouhých 300 000 cestujících, přičemž do poloviny října společnost hospodařila se ztrátou 1,6 milionu eur. To je pozoruhodně špatný výsledek s ohledem na počet přepravených cestujících či kapacity aerolinky.

Před zahájením letní sezóny potřebuje Air Montenegro investovat do nákladné údržby svých Embraerů.(Foto: EX-YU Aviation, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Martinique_ (...165.236...)
10.12.2022 20:00

Nejvyšší čas zavřít krám, aby se z toho nestala černá díra na peníze.. Přenechat černohorský trh Ryanair a Wizz Air a pustit ambice mít národního dopravce k ledu podobně, jako to kdysi udělali i bratia Slováci :-)

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace