Finnair propustí v rámci úsporného programu na 200 zaměstnanců

  • 25.11.2022 13:00

Společnost Finnair je silně dotčena uzavřením ruského vzdušného prostoru. Léta těžila ze své výhodné geografické polohy k rozvoji profitabilního podnikání na spojích mezi Evropou a Asií. Tato výhoda se nyní změnila v nevýhodu, což spolu s pandemií uvrhlo společnost do finanční krize.

Cesta z Helsinek do Japonska, která dříve vyžadovala 9 letových hodin, se nyní při využití polární cesty prodlužuje na 13 letových hodin. Polární cesty dříve využíval Finnair na spojích do Japonska po více než 8 let, než 31. května 1991 získal možnost využívat transsibiřských koridorů.

Dalším problémem je výpadek ruských cestujících, kteří tvořili asi 20 % všech cestujících Finnairu. K nízkému využití kapacit se dále přidružila vysoká cena paliva. Podíl palivových nákladů na celkových provozních nákladech vzrostl z dřívějších asi 35 % na 55 %.

Bez ohledu na obtížnou hospodářskou situaci Finnair v neděli postihla 24hodinová stávka palubního personálu, kvůli které bylo zrušeno asi 100 letů.

Na pozitivní straně je meziroční nárůst výnosů o takřka 300 % za období leden-září, počet přepravených cestujících se meziročně zvýšil takřka čtyřnásobně. Využití sedačkové kapacity přesto dosáhlo jen 66 %.

Přes nárůst počtu cestujících a výnosů zůstává výhled spíše negativní. Využití sedačkové kapacity bude v tomto čtvrtletí pouze okolo 70 %. Společnost bude v tomto čtvrtletí provozovat asi 80 % svých kapacit.

Podle deníku Helsingin Sanomat tento rok ztráty společnosti dosahují 133 milionu eur.

V rámci strategie úspor firma propustí asi 200 zaměstnanců z celkového počtu asi 5 300 zaměstnanců. Rozhodnutí bude implementováno ke konci února. (Obr.: @Finnair, foto: planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace