Desítce největších letišť dominují letiště v USA

  • 24.11.2022 08:00

Americká letiště jsou ve vedení. Přesto zaostávají za obdobím před pandemií.

údajů serveru Flightradar24 vyplývá, že z hlediska provozu je Istanbul jediným evropským letištěm, které se propracovalo do první desítky světových letišť. Istanbul je na 9. místě a první desítku uzavírá Indira Gandhi International Airport v Dillí. Na prvních osmi místech jsou americká letiště.

Istanbul má v sedmidenním průměru 620 odletů denně, zatímco první Atlanta má odletů 975. Na posledních místech desítky rozdíl nemůže být těsnější: New York (JFK) má 621 odlet, Istanbul 620 a Indira Gandhi 619 odletů za den.

Údaje pocházejí z prvního týdne listopadu. Srovnání se stejným obdobím roku 2019 ukazuje, že z první desítky vypadla čínská letiště. Letiště Indíry Gándhiové v Dillí bylo v roce 2019 na desátém místě stejně jako nyní. Istanbul si výrazně polepšil, v roce 2019 byl s 585 odlety na 23. místě.

Zotavení v Evropě vedou nízkonákladové společnosti

Pokud jde o provoz v Evropě v období od 3. do 9. listopadu, tabulku Top10 provozovatelů vede Ryanair následován s velkým odstupem Turkish Airlines a Lufthansou. Ryanair vykázal o 11 % větší provoz než ve stejném období roku 2019, Turkish jsou na stejné úrovni. Exceluje Wizz Air s nárůstem o 23 %.

Všichni ostatní provozovatelé Top10 stále za výkony před pandemií zaostávají, byť Vueling na 10. místě jen velmi těsně. (Obr.: Eurocontrol, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace