BOC Aviation žaluje pojišťovny kvůli letadlům zadrženým v Rusku

  • 20.11.2022 17:00

Leasingová společnost BOC Aviation se nedohodla s pojišťovnami na kompenzacích za 17 letadel zadržovaných v Rusku. Hodnota letadel je odhadována okolo 800 milionů dolarů.

BOC Aviation proto žaluje u irského soudu celkem 16 pojišťoven, mezi nimi věhlasné pojišťovny jako jsou Swiss Re, Chubb European Group, Lloyd’s of London AIG Europe. Zmíněných 17 letadel představuje asi 4 % flotily BOC Aviation.

Leasingová společnost argumentuje tím, že vrácení letadel není pravděpodobné a o letadla i výnosy z pronájmu přišla. Pojišťovny argumentují, že letadla nebyla zničena a zadržení letadel není součástí pojistné smlouvy. Podobně sporná je i ztráta výnosů, protože ruské letecké společnosti pokračují v platbách za pronájmy. Leasingovým společnostem se však platby na účet kvůli západním sankcím nepostoupí.

BOC Aviation se tak připojila ke společnostem AerCap, SMBC, Carlyle Aviation a Avolon, které rovněž vedou soudní pře s pojišťovnami. Největší škody uvádí AerCap, která má v Rusku okolo stovky letadel a žádá od pojišťoven plnění ve výši 3,5 miliardy dolarů.

Odpor pojišťoven je pochopitelný. Ratingová agentura Fitch Ratings odhaduje, že leasingové společnosti mohou požadovat od pojišťoven až 10 miliard dolarů. Realistický scénář mluví o 5-6 miliardách dolarů. I to je však natolik vysoká částka, že by to do budoucna zásadně otřáslo celým trhem pojištění letadel. Pojišťovny by musely výrazně zvýšit pojistné, aby pojistné nový typ rizika reflektovalo. (Foto: m.sports.ru, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Uvědomělý občan - nepřihlášený host (...5.70...)
22.11.2022 20:54
Otevřete oči

No to je paráda, takhle si nakálet do vlastních bot :D tož ať žije ta slavná EU v područí usa

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace