Zajímavá Antarktida

  • 14.11.2022 17:00

Smartwings potřetí

Již třetí úspěšnou cestu na Antarktidu vykonal 11. listopadu Boeing 737 MAX (OK-SWA) společnosti Smartwings, který pro Aircontact přepravil na norskou vědeckou základnu členy výpravy Norského polárního institutu. Letadlo přistálo na Troll Airfield (QAT). První cesta Smartwings se uskutečnila v lednu 2022 a jednalo se zároveň o první let Boeingu 737 MAX na Antarktidu.

Kromě MAXu Smartwings přistávají na Antarktidě velmi různorodá letadla od Boeingů 737 po Airbus A340, transportní C-17 a Lockheed L-130.

Jak lze očekávat, lety na Antarktidu podléhají zvláštní regulaci. Přistává se na ledové přistávací ploše, posádka musí před projít důkladnou přípravou včetně výcviku pro přežití. Vzhledem k omezené, resp. nulové podpoře na místě musí být letadlo vybaveno některými náhradními díly a soupravami pro přežití.

Let samotný vyžaduje speciální povolení a plánování. Obvyklý přílet je z Jižní Afriky a je plánován bez záložních letišť. Tento fakt vyžaduje rovněž speciální povolení. Stanice Troll je vzdálena 4332 km od Kapského města. Při maximálním udávaném doletu MAXu 6 570 km to znamená, že letadlo během přeletu dosáhne „point of no return“ a k dosažení letiště není jiné možnosti než pokračovat dále v letu.

Přistávací dráha Troll Airfield je vybudována na ledovci v nadmořské výšce 1232 m je dlouhá asi 3000 m. Je pokrytá ledem a před příletem letadla je nutno měřit brzdný účinek, aby bylo možno dráhu použít v souladu s předpisy. Faktorem je také počasí, které se může rychle měnit.  

Od posádky a provozovatele vyžaduje let za jižní polární kruh měsíce příprav.

Ministerská předsedkyně na druhý pokus a s potížemi

O tom, že cesta na Antarktidu nemusí být rutinní záležitostí, se koncem října přesvědčila ministerská předsedkyně Nového Zélandu Jacinda Ardern.

Premiérka plánovala čtyřdenní cestu na novozélandskou výzkumnou stanici, a to u příležitosti 65 let od jejího založení. Během prvního pokusu se C-130 Hercules vojenského letectva musel během cesty vrátit kvůli nepříznivému počasí na McMurdo Sound.

Druhý pokus byl úspěšný a premiérka se na základnu dostala. Problém nastal na cestě zpět. Herkules měl technické problémy, které neumožnily odlet. Její pobyt se tak o den prodloužil a z Antarktidy se premiérka dostala na palubě italského vojenského Herkulesu.

Il-76 Volga-Dněpr

Minulý týden přistál na Antarktidě poprvé Iljušin Il-76 společnosti Volga-Dněpr, který přepravil 82 výzkumných pracovníků a 6,5 tuny nákladu pro ruskou výzkumnou stanici Progres. Letoun uletěl z Kapského města 5 300 km a přistál na 3000 m dlouhé a 100 m široké ledové dráze poblíž stanice Progres u Prydz Bay. Tato stanice má dokonce dvě dráhy, původní (Progress Skiway) a další (Zenit Airfield), která umožňuje provoz velkých letadel.

Návrat A340 Hi Fly

Počátkem listopadu se na Antarktidu vrátil Airbus A340-300 (9H-TQZ) společnosti Hi Fly, který přivezl na letiště Wolf's Fang Runway (WFR) v Queen Maud Land pracovníky, několik turistů a vybavení pro vědeckou stanici. Zajímavostí je, že Wolf's Fang Runway (WFR) je jediným soukromým letištěm Antarktidy.

Místní lety

Iljušiny Il-76 létající pro Antarctic Logistics Center International (ALCI) z Cape Town International Airport (CPT) v Kapském městě na letiště Novolazarevskaja (Novo) přepraví na Antarktidu zřejmě nejvíce cestujících. Ti pak mohou pokračovat na další místa v Antarktidě místními lety. (Foto: Smartwings, Hi Fly, ALE)


Fotografie k článku



Komentáře



Tomáš Kohout - nepřihlášený host (...76.19...)
15.11.2022 22:35
Volga Dněpr

Já jen že právě V-D léta již řadu let pro ACLI. Tak to nebylo první přistání Il-76 V-D na A. Asi to bylo spíš míněno tak že to bylo první přistání na nové dráze Zenit…

MichalC (...63.98...)
15.11.2022 08:04
IL 76

Tomas Kohout: ano, clanek uvadi, ze se jednalo o prvni let IL-76 Volga-Dnepr. Lety IL-76 spolecnosti ALCI jsou zmineny v casti Mistni lety.

Tomáš Kohout - nepřihlášený host (...76.19...)
14.11.2022 22:46
Il-76

Il-76 V-D létal v minulosti právě v pronajmu ALCI, tak to nebylo poprvé.

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace