Aeroflot vyřešil registraci dalších 37 Boeingů 737. Skupina o víkendu přešla na domácí rezervační systém.

  • 31.10.2022 17:00

Skupina Aeroflot vyřešila nelegální duální registraci 37 letadel Boeing 737-800. Ty byly nyní vyřazeny z bermudské registrace. To uvolňuje tato letadla pro nasazení na zahraniční linky bez rizika, že by na zahraničních letištích byly letouny konfiskovány nebo zadrženy. Letadla tak mohou létat do všech zemí, ve kterých na ruské dopravce nejsou uvaleny sankce.

V letovém řádu se již objevila tato letadla na linkách do Turecka, Kypru, Egypta, atd. Z Petrohradu budou mimo jiné provozovat linky do Baku, Jerevanu, Istanbulu.

Dříve byla letadla provozována s duální registrací – bermudskou a ruskou, což mezinárodní předpisy nedovolují. Ruské letecké společnosti pokračují ve snaze nelegální statut letadel postupně vyřešit.

Další významnou změnou je, že během víkendu přešla skupina Aeroflot z rezervačního systému Sabre na domácí rezervační systém Leonardo (Sirena). Celý proces přechodu byl zahájen již před pěti měsíci, kdy vedle sebe pracovaly systémy Sabre i Leonardo a veškerá data byla synchronizována. Leonardo také sloužil jako záloha, pokud by systém Sabre byl v souvislosti se sankcemi náhle odpojen. Odbavení cestujících se dělo v systému Sabre.

Dne 29. října byl Sabre odpojen s tím, že Leonardo postupně naběhne do plného provozu do 1. listopadu.

Přechod na domácí systém v termínu do konce října byl nařízen ruskou vládou ještě v roce 2019, a to v rámci zajištění nezávislosti na západních zdrojích a s cílem ochrany osobních data ruských občanů. Je požadováno, aby osobní data ruských občanů byla schraňována pouze na serverech v Rusku.

Nařízení nemá přímou vazbu na západní sankce vyhlášené po invazi na Ukrajinu a žádný z balíků sankcí přijatých EU či USA využívání západních rezervačních systémů (zatím) nezakázal.

Systémy Sabre a Leonardo mají stejnou či podobnou funkcionalitu. Nedostatkem Leonardo je nemožnost pracovat v rámci aliancí, avšak tento aspekt není aktuální, neboť Aeroflot své členství ve SkyTeamu pozastavil.

Pro skupinu Aeroflot není Leonardo něčím zásadně novým. Rossiya již mnoho let Leonardo používala na charterových spojích a spojích pro cestovní kanceláře. (Foto: The Times of Israel.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace