Boeing překvapil další čtvrtletní ztrátou

  • 27.10.2022 08:00

Po šesti ztrátových čtvrtletích v řadě analytici očekávali, že letošní třetí čtvrtletí skončí pro Boeing v zisku. To se překvapivě nestalo a Boeing zklamal trhy ztrátou ve výši 3,3 miliardy dolarů proti 132 milionům dolarů ztráty ve stejném období loňského roku. Výsledky firmy představovaly mix špatných a dobrých zpráv.

Ztrátu tentokráte způsobila divize obrany, která odepsala 2,8 miliardy dolarů, a to zejména na programech KC-46 a Air Force One. Kontrakty na tyto programy byly podepsány za pevnou cenu. Výnosy divize poklesly o 20 %.

Celkové tržby Boeingu zaznamenaly růst o 4 % na 16 miliard dolarů. To je ale méně, než trh očekával.  Výrazně lepší než očekávaný byl naopak volný peněžní tok ve výši 2,9 miliardy dolarů, a to díky zvýšeným dodávkám komerčních letadel. Ty vyrostly z loňských 85 na letošních 112. Výnosy divize komerčních letadel se meziročně zvýšily o 40 %.

Negativní zprávou bylo varování, že výrobce může zastavit vývoj verzí MAX 7 a MAX 10, pokud nezíská výjimku z certifikace.

Kvůli problémům dodavatelských řetězců byl Boeing nucen snížit odhad tempa výroby typu 737 MAX. Výroba zůstane ještě v příštím roce na úrovni „nízkých 30“ letadel za měsíc.

Finanční ředitel společnosti oznámil, že Boeing letos dodá pouze 375 letadel typu 737. Počátkem roku byl cíl 500 letadel 737, který byl v červenci upraven na „nízkých 400“. Boeing se také příliš pomalu zbavuje dlouhodobě uskladněných MAXů.

V daném čtvrtletí byly po 15 měsících obnoveny dodávky Dreamlinerů.

Upravená ztráta na akcii se ve třetím čtvrtletí prohloubila na 6,18 dolaru (z 0,60 dolaru před rokem).

Akcie Boeingu byly ve středu jako na houpačce. Nejprve stouply o 2,4 %, aby poté klesly o takřka 10 %. To samo o sobě dokládá, nakolik byli analytici výsledky zaskočeni. (Foto: Yahoo finance)

 


Fotografie k článku



Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
31.10.2022 10:59
Hmmm, ...

... upřímě řečeno, po těch zprávách, co jsem se během roku dočetl jen tady na planesech, případně měl možnost vidět ve zprávách (problémy divizí defense a space, mátožné zotavování divize commercial + nejistá budoucnost krátké a dlouhé verze MAXů) by pro mě byl naopak překvapením kvartál ziskový.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace