Eurocontrol: využití ruského a ukrajinského vzdušného prostoru se nevrátí k normálu před rokem 2029

  • 26.10.2022 13:00

Základní scénář Eurocontrol pro období 2022-2028 předpokládá, že využití ruského a ukrajinského vzdušného prostoru se během plánovacího období (končícího rokem 2028) k normálu nevrátí. Vyplývá to z aktualizované prognózy zveřejněné 17. září.

Omezen či uzavřen zůstává vzdušný prostor Ruska, Ukrajiny, Běloruska a Moldávie. Poklesl provoz v prostoru Baltu a severní Evropě, naopak provoz v jihovýchodní Evropě a především Gruzii výrazně vzrostl. 

Dopady uzavření uvedeného prostoru jsou přitom vážnější, než se původně očekávalo, a to kvůli vysokým cenám leteckého paliva, inflaci a problémech se signálem GPS. Celkové nejistoty zůstávají vysoké.

Eurocontrol předpokládá, že provoz ve vzdušném prostoru členských zemí organizace bude za celorok 2022 na úrovni 84 % provozu roku 2019, příští rok na 92 %, v roce 2024 dosáhne 98 % a v roce 2025 pak 101 %. To je méně, než se původně očekávalo. Od počátku pandemie „netrefil“ Eurocontrol ani jednu z prognóz. Provoz roste pomaleji, než předpokládal.

Pozitivní je vysoká poptávka po leteckém cestování, a to i přes nepříznivý vývoj inflace a dopady cen energií na rodinné rozpočty. (Obr.: Eurocontrol)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace