Ryanair kvůli vysokým letištním poplatkům proškrtá Berlín

  • 18.10.2022 13:00

Ryanair seškrtá zimní letový řád do/z Berlína o 40 % (proti stavu roku 2019). Důvodem jsou vysoké letištní poplatky. V souvislosti s otevřením nového letiště Berlin Brandenburg (BER) před dvěma lety se Ryanair octl na primárním místo sekundárním letišti, které bylo vhodnější pro nízkonákladové lety.

Generální ředitel skupiny Ryanair Michael O’Leary označil zvýšení poplatků za „neodůvodněné a protizákaznické“. Kritizoval, že vládní politika protekcionismu Lufthansy vede k tomu, že německý trh vykazuje v Evropě nejnižší tempo zotavení.

Letiště se ve své reakci na jedné straně kritice brání, zároveň však dává Ryanairu za pravdu. Letiště se hájí, že poplatky nezvyšuje, připouští však, že daně a ostatní poplatky stanovené státem, včetně poplatků za bezpečnostní služby federální policie způsobují, že celkové náklady jsou v Německu vyšší než jinde v Evropě. To je důvod, proč Ryanair roste rychleji v zahraničí než v Německu. S těmito položkami však letiště podle svého vyjádření nemůže nic dělat.

V souvislosti s otevřením nového letiště existoval plán označit letiště Berlin Schönefeld jako terminál T5 a vyčlenit jej nízkonákladovým společnostem. V roce 2021 provozovatel letiště plán otevřít terminál T5 pozastavil a mimo provoz zůstává dosud. Ryanair z tohoto důvodu užívá v Berlíně terminál T2. O dalším osudu T5 nebylo rozhodnuto.

V lednu opustil Ryanair kvůli vysokým poplatkům Frankfurt. (Foto: Time News, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace