Aerolinky mají důvod k optimismu. Rezervace na zimu se vyvíjí překvapivě dobře.

  • 15.10.2022 08:30

Skupina IAG, Ryanair a easyJet shodně potvrzují, že přetrvává vysoká poptávka po leteckém cestování a rezervace na zimu vypadají lépe, než se očekávalo. Letecké společnosti během léta varovaly, že krize rodinných rozpočtů zasáhne zimní sezónu. To se zatím neděje, na což akcie leteckých společností ve čtvrtek reagovaly růstem.

V reakci na pozitivní vývoj rezervací a lepší než očekávané hospodářské výsledky dosažené během třetího čtvrtletí vzrostly akcie skupiny IAG (jejíž součástí jsou i British Airways) o 10 %. Na rezervacích se pozitivně projevuje vliv silnějšího dolaru (či slabší libry a eura), což stimuluje zájem Američanů o cesty do Evropy. Výkony IAG jsou velmi citlivé na vývoj transatlantického provozu.

Pozitivní zpráva přišla ve čtvrtek i od společnosti Qantas, která potvrdila, že cestující jsou stále ochotni platit vysoké ceny letenek na dálkových linkách, a to i přes dopady vysoké inflace na rodinné rozpočty.

Ryanair ve čtvrtek oznámil, že rezervace na zimu jsou „překvapivě dobré“ a překračují předkrizové hodnoty. Michael O’Leary to přisoudil tomu, že rodiny stále využívají úspor nahromaděných během období pandemie a trvá jejich zájem o cenově dostupné lety.

Vyšší než očekávaná poptávka zároveň Ryanairu umožňuje prodávat letenky dráže, než předpokládal plán společnosti z konce března. Pokud se nestane nic neočekávaného např. v souvislostí s válkou na Ukrajině, růst cen letenek za celorok dosáhne „vyšších jednociferných hodnot“ proti plánovanému růstu o 3-4 %.

O’Leary však zároveň varoval, že dříve či později se v důsledku inflace a vysokých cen energie projeví pokles disponibilního příjmu rodin. Nízkonákladové aerolinie proto budou preferovanou volbou cestujících.

Ryanair plánuje během hospodářského roku (končícího březnem 2023) přepravit 166,5 milionu cestujících proti 149 milionům v rekordním předkrizovém roce.

Akcie Ryanairu vyrostly ve čtvrtek o více než 5 %.

Vysokou úroveň rezervací potvrdil ve čtvrtek také easyJet. Johan Lundgren, šéf easyJetu, byl však více opatrný. Potvrdil, že je tu důvod k optimismu, stále však přetrvává řada nejistot, které mohou další vývoj negativně ovlivnit.

Uvedl, že přes potíže rodinných rozpočtů se ukazuje, že cesta na dovolenou je vysoko na seznamu priorit rodinných rozpočtů. Prodej letenek na britské říjnové prázdniny i konec roku je lepší než v předkrizovém roce a velmi robustně vypadá vytížení sedaček na několik měsíců dopředu. Akcie společnosti ve čtvrtek mírně posílily.

Dokonce i Wizz Air, který v posledních týdnech dramaticky ztrácel, si v ceně akcií ve čtvrtek polepšil o 0,7 %. (Foto: British Airways, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace