Roste riziko krachu zranitelnějších evropských aerolinek

  • 16.09.2022 13:00

Méně kapitálově silným evropským aerolinkám hrozí podle analytiků Stanford C. Bernstein & Co v letošní zimě krach. Informovalo o tom zpravodajství Bloomberg.

Největší riziko hrozí menším aerolinkám ve střední a východní Evropě. Vyplývá to z modelů společnosti pro vyhodnocení rizika bankrotu, který vyhodnocuje faktory jako jsou kapacita, síť linek, konkurenční hrozby a předpokládané náklady na leasing a obnovu leteckého parku.

Nejvíce ohroženy jsou podle analytiků ohroženy jedna aerolinka z Kypru, dvě z Albánie a dále letecké společnosti se sídlem v Bělorusku, Bulharsku, České republice, Gruzii, Moldávii a Rumunsku. To zvýhodní silné východoevropské provozovatele jako Ryanair a Wizz Air, kteří si mohou dovolit rychle nasazovat letadla na linky a trhy uvolněné krachující konkurencí.

Naopak nejmenší riziko hrozí největším šesti leteckým skupinám – nízkonákladovým specialistům Ryanair, easyJet a Wizz Air, jakož i tradičním dopravcům skupin Air France-KLM, IAG a Lufthansa. Skupiny Air France–KLM a Lufthansa navíc mohou spoléhat na státní pomoc, pokud by nastala kritická situace. 

Zatímco během pandemie se leteckým společnostem dostalo státní pomoci, nyní jsou v kleštích vysokých cen paliva, rostoucích personálních nákladů a poklesu zájmu o cestování v důsledku tlaku na rodinné rozpočty. Zároveň nemohou očekávat pomoc od státu, neboť ty řeší vysokou inflací a musí pomoci domácnostem zvládnout vysoké účty za energie.  (Foto: caa, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace