Skupiny Air France-KLM a IAG skončily druhé čtvrtletí v zisku. Poprvé od začátku pandemie.

  • 05.08.2022 08:00

Pozitivní výsledková sezóna velkých leteckých společností pokračuje.

Skupina Air France – KLM přes chaos na Schipholu překvapila vynikajícím výsledkem

Poprvé od začátku pandemie uzavřela čtvrtletí v zisku a zároveň výrazně překonala očekávání analytiků. Čistý zisk druhého čtvrtletí činil 324 milionů eur proti ztrátě 1,49 miliardy eur ve stejném období loňského roku. Během druhého čtvrtletí přepravila skupina 23 milionů cestujících.

Provozní ztráta v prvním čtvrtletí činila 552 milionů eur.

Překvapivě dobrý výsledek byl způsoben výrazným růstem výnosů, které se meziročně více než zdvojnásobily a dosáhly 6,36 miliardy eur.

Zadlužení skupiny kleslo o 2,2 miliardy na 6 miliard eur.

S ohledem na provozní problémy letišť byla skupina nucena snížit plánované kapacity ve třetím čtvrtletí. Air France-KLM odhaduje využití kapacit mezi 80 a 85 % (proti stavu před pandemií). Skupina Air France – KLM těží z toho, že pařížská letiště fungují ekonomicky lépe a jsou zdravější než většina velkých evropských letišť.

Akcie skupiny reagovaly na velmi dobré výsledky růstem o 5,7 %.

British Airways poprvé v zisku od roku 2019

Skupina International Consolidated Airlines Group (IAG), která kromě jiného vlastní British Airways, poprvé od začátku krize dosáhla čtvrtletního zisku. Provozní zisk činil 293 milionů eur proti ztrátě 967 milionů eur ve stejném období roku 2021.

Skupina očekává, že v roce 2022 bude v zisku, pokud nepřijdou negativní efekty, jako je další vlna koronaviru a restrikce uvalené na cestování britskou vládou a pokud geopolitická situace nebude mít materiální dopady na výkony společností.

Šéf skupiny zdůraznil, že poptávka po prémiovém volnočasovém cestování je velmi silná a obchodní cestující se postupně vracejí na paluby.

Provozní situace na letišti Heathrow způsobila, že British Airways využívaly v období duben-červen své kapacity pouze na úrovni 69,1 % předkrizové hodnoty. V prvním čtvrtletí to bylo 57,4 %. V červenci až říjnu se se předpokládá, že dosáhnou dosáhnout 75 % předkrizových kapacit. To již zahrnuje snížení kapacit o 5 %, které bylo společnostem nadiktováno letištěm Heathrow.

Na otázku, jak dlouho předpokládá trvání chaosu na Heathrow, odpověděl šéf skupiny Luis Gallego, že doufá, že ke konci roku se situace již stabilizuje a situace bude lepší než nyní.

S ohledem na provozní problémy letišť snížila skupina odhad zotavení z 85 až 90 % na 80 až 85 %.

Akcie skupiny IAG vzrostly o 2,5 %. (Foto: bbc.com, AP, planes.cz)  


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace