Airbus zrušil Qataru objednávku na další Airbus A350

  • 06.07.2022 08:30

Zpravodajství Reuters dne 5. července informovalo, že Airbus zrušil objednávku Qataru na již čtvrtý letoun A350. Konflikt mezi Airbusem a Qatar Airways týkající se vad povrchu letadel se tak dále stupňuje.

V květnu londýnský soud zamítl požadavek Qatar Airways zakázat Airbusu do vyřešení sporu nabízet letadla A350 jiným zákazníkům. Soud kontrakt nezrušil, takže Qatar Airways v případě odmítnutí přejímky budou penalizovány Airbusem podle platného kontraktu.

Koncem července bude dokončena montáž dalšího A350 pro Qatar a zřejmě půjde o pátý letoun, který Airbus přesměruje k jiné aerolince. Další letoun pro Qatar bude následovat v příštím roce.

Již dlouho se proslýchá, že Airbus letadla původně určená Qatar Airways nabízí společnosti Air India. Dalším kandidátem je Lufthansa, která se kvůli opoždění dodávek Boeingů 777-9 na rok 2025 potýká s nedostatkem dálkových kapacit.

Londýnský soud v květnu oznámil, že v této věci rozhodne v létě 2023 ve zrychleném tříměsíčním režimu. (Foto: ft.com, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace