Skandinávské aerolinie SAS vyhlásily bankrot

  • 05.07.2022 10:00

V pondělí zkrachovala mzdová jednání mezi vedením skandinávských SAS a odbory zastupujícími piloty. Piloti tak vstupují do stávky, která znamená, že společnost ruší asi polovinu letů. To se dotkne se asi 30 tisíc cestujících denně. V červnu společnost přepravila v průměru 58 tisíc cestujících denně.

Návazně na krach pondělních jednání požádaly v úterý (viz zde) SAS Scandinavian Airlines v USA dobrovolně o ochranu před věřiteli podle hlavy 11 zákona o bankrotu. Management varuje, že stávka pilotů dále zhorší finanční pozici a likviditu společnosti.

Aerolinka bude během konkurzního řízení pokračovat v činnosti. Ochrana před věřiteli má urychlit transformaci aerolinek, která bude probíhat pod dohledem amerického federálního soudu.

Ztrátovým aerolinkám se dlouhodobě nedaří snížit náklady. Ve společnosti mají podíly Švédsko a Dánsko, a to po 21,8 % každý. Zbytek drží privátní investoři.

Švédsko, jak jsme nedávno informovali, odmítlo poskytnout aerolinkám další finanční injekci a uvažuje snížit svůj podíl. Dánsko je ochotno vložit čerstvý kapitál a odepsat dluh, pokud si společnost najde na trhu soukromé investory. Norsko, které svůj podíl v roce 2018 prodalo, ale stále vlastní dluh společnosti je připraveno souhlasit s přeměnou dluhu na vlastní kapitál.

Vedení společnosti opakovaně varovalo, že firma je na hraně bankrotu a dosažení dohody o snížení mezd je nutnou podmínkou, aby se aerolinka vyhnula krachu. (Foto: Reuters, planes.cz)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace