IATA kritizuje rozhodnutí regulátora o poplatcích na Heathrow

  • 01.07.2022 08:00

Britský regulátor CAA tento týden modifikoval své předběžné rozhodnutí týkající se růstu poplatků na letišti Heathrow. Na základě předběžné dohody byly poplatky koncem loňského roku podstatně zvýšeny. Průměrná sazba na cestujícího vzrostla z 19,60 GBP na 30,19 GBP. Letiště namítalo, že zvýšené poplatky kompenzují ztráty způsobené pandemií.

Regulátor ve svém modifikovaném návrhu z tohoto týdně požaduje poplatky v období následujících pěti let snížit každý rok o 5,74 % proti indexu spotřebitelských cen. Regulátor zároveň potvrdil, že do konce roku může Heathrow účtovat 30,19 GBP.

CAA uvádí, že hledá rovnováhu mezi zájmy leteckých společností a potřebou letiště vytvořit si zdroje na údržbu a modernizaci infrastruktury.

Heathrow dnes patří mezi nejdražší letiště na světě. Původně letiště vloni požadovalo poplatek 41,95 GBP, a to s ohledem na rostoucí ztrátovost během pandemie a neodkladnou potřebu investic. Investiční plán Heathrow mimo jiné zahrnuje rekonstrukci třídírny zavazadel Terminálu 2 a pořízení 3D scannerů, což dohromady vyjde na 1,3 miliardy GBP.

Proti zvýšení poplatků se ostře ohrazují organizace IATA, jakož i hlavní zákazníci, tj. British Airways a Virgin Atlantic. Požadují, aby regulátor poplatky snížil i s ohledem na robustní oživení letecké dopravy.

Letiště podle IATA a zákazníků dosáhlo dramatického zvýšení poplatků na základě nesprávného předpokladu o provozu. Že byl předpoklad nesprávný, ukazuje vývoj v tomto roce, kdy se Heathrow již přibližuje k předpandemickým hodnotám.

Podle IATA nezávislé analýzy prokazují, že poplatky se mohou již nyní snížit a nikoliv zvyšovat. Šéf IATA Willie Walsh proto žádá regulátora, aby skončil s ochranou monopolu, který poškozuje konkurenceschopnost Británie, a rozhodl ve prospěch cestujících. (Foto: Hotels.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace