SpiceJet vyřadily 90 pilotů z letů na 737 MAX kvůli přeškolení na defektním simulátoru

  • 07.06.2022 17:00

Indická nízkonákladová společnost SpiceJet potvrdila, že na základě požadavku regulátora DGCAA vyřadila z letů na letadlech Boeing 737 MAX 90 pilotů. SpiceJet jsou jedinou indickou aerolinkou, která MAXy provozuje.

Audit indického regulátora potvrdil, že simulátor 737 MAX, provozovaný společností CAE Simulation Training Pvt. Ltd. pro výcvik některých pilotů společnosti SpiceJet, byl defektní. Prokázalo se, že důležité funkce simulátoru, např. varování před pádem (stick-shaker) jsou dlouhodobě nefunkční. Chybná byla rovněž simulace funkce MCAS. Přitom právě fungování tohoto systému bylo hlavní příčinou katastrofy letadel 737 MAX společností Lion Air a Ethiopian Airlines. Zmíněných 90 pilotů musí proto přeškolením projít znovu.  CAE Simulation Training Pvt. Ltd. (CSTPL) je společným podnikem InterGlobe Enterprises (IGE) a CAE Inc.

Společnost SpiceJet ujistila, že i po vyřazení 90 pilotů má dostatek řádně vyškolených pilotů pro 737 MAX, aby zajistila normální fungování. (Foto: Interglobe, www.planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace