Další dějství sporu Qatar Airways vs Airbus

  • 30.05.2022 08:00

Soudní spor mezi Qatar Airways a Airbusem týkající se defektu povrchu letadel Airbus A350 a odmítnutí přejímek letadel A350 zaznamenal další vývoj.

Londýnský soud rozhodl, že spor projedná v létě 2023 ve zrychleném tříměsíčním režimu. Soud tak přijal argument Qatar Airways, že se jedná o věc „veřejného zájmu“, neboť se jde o bezpečnost letadel. Airbus argumentoval, že projednání veškeré dokumentace bude trvat přinejmenším 10–12 týdnů, a proto považuje za nerealistické dosáhnout verdiktu dříve než v roce 2024. Soudu byly předloženy tisíce stránek technických dokumentů, které bude nucen prostudovat.

S úspěchem odešel ze soudního jednání i Airbus, neboť soud považuje předložené odborné expertízy za postačující a nebude vyžadovat nové nebo další. Soud rovněž nezrušil stávající kontrakt se společností Qatar, takže v případě odmítnutí přejímek vzniká Airbusu právo na kompenzace. Airbus může nová letadla v případě odmítnutí přejímky prodat jiným zájemcům. Soud tak nevyhověl žádosti Qatar Airways, aby prodej objednaných letadel jiným provozovatelům byl blokován do vyřešení sporu. Qatar Airways mají ke konci dubna nevyřízenou objednávku na dvacet letadel A350-1000.  

Před Qatar Airways stojí vážný problém, a to kde zajistit nová letadla. Pokud letadla A350 budou nadále odmítat, Airbus je prodá jinam. Qatar Airways přitom budou chybět Boeingy 777-9, neboť výrobce ohlásil zpoždění dodávek z roku 2023 na rok 2025. Jak ukazuje praxe, tento termín nemusí být zdaleka konečným.

Preferovanou variantou by bylo dosáhnout dohody o mimosoudním vyrovnání. Na to je prostor do června 2023. Obě strany sporu mají řadu dobrých důvodů ke kompromisu. Airbus zopakoval, že je odhodlán nadále bránit svou reputaci před soudem, ale je otevřen ke smírnému řešení. (Foto: Qatar Airways, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace