Norwegian zvažuje koupi části pronajatých letadel

  • 15.05.2022 17:00

Drtivá většina letadel nyní provozovaných společností Norwegian patří leasingovým společnostem. Aerolinka je má zajištěna na období do konce letní sezóny 2023. Vzhledem k měnící se situaci na trhu nyní Norwegian studuje možnost odkoupit až polovinu letadel a snížit tak výdaje na leasing. Firma vede rozhovory s Airbusem a Boeingem. Aerolinka provozuje 62 letadel, během vrcholu letní sezóny bude mít 70 letadel. V létě 2023 to bude již 85 letadel. Podle různých zdrojů vlastní čtyři letadla.

Generální ředitel Geir Karlsen předpokládá, že pokud zotavení bude úspěšně pokračovat, bude výhodnější letadla od roku 2023 či 2024 vlastnit. Změna přístupu odráží také napjatou situaci na trhu leasingu. „Ještě před několika měsíci bylo možné získat MAX za cenu nižší než 300 000 dolarů, nyní je to více než 350 000 dolarů/měsíc“, řekl Karlsen.

Za 19 letadel platí společnost podle schématu „power-by-the-hour“ (tj. platí se pouze, když je letadlo ve vzduchu), což je sice výhodné v období nejistoty (či v zimě), ale méně výhodné, pokud oživení letecké dopravy bude nadále pokračovat bez turbulencí. (Foto: Breaking Travel News, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace