Dodávky Dreamlinerů pro Emirates plánované na rok 2023 se opozdí

  • 15.05.2022 08:30

Emirates oznámily, že Boeing posunul dodávky prvních Boeingů 787-9 z roku 2023 na rok 2024. Emirates mají objednáno 30 exemplářů. 

Provozní ředitel Adel Al Redha charakterizoval situaci takto: “Nyní víme, že letadla v roce 2023 nepřijdou. A nemusí přijít ani o rok později.” Naráží tak na notorickou neschopnost Boeingu plnit slíbené termíny.

Emirates se potýká s dopady zpoždění dodávek letadel 777-9 a postupně ztrácí s Boeingem trpělivost. Výrok Adela Al Redhana frustrace společnosti dobře vyjadřuje. Prezident společnosti Sir Tim Clark dokonce indikoval, že kvůli zpožděním a nejistotě okolo dodávek mohou Dreamlinery z perspektivního portfolia Emirates zcela vypadnout.

Kromě 787-9 mají Emirates objednáno také 50 letadel Airbus A350-900, jejichž dodávky mají začít v roce 2024 a zatím nic nenasvědčuje, že se opozdí. Objednávka 30 letadel 787-9 vznikla konverzí z objednávek 777X.

V důsledku výpadku dodávek nových Boeingů je společnost nucena ponechat některá letadla v provozu déle, než očekávala. To si vynutí dodatečné investice do obnovy interiéru.

Zpoždění dodávek výrazně podkope rozvojovou strategii Emirates, která předpokládala masivní nástup na africký trh a některé další destinace, kde není smysluplné využívat letadel A380 nebo Boeing 777-300ER. Dreamliner se měly stát hlavním typem na “tenkých linkách”.

Boeing bude muset sáhnout do kapsy a vyplatit Emirates tučné kompenzace, a to v rámci programu, který je pro Boeing tak jako tak ztrátový. (Vizualizace: Emirates, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace