Air Serbia rozšiřuje a modernizuje regionální flotilu. Modernizuje se i letiště Bělehrad.

  • 10.05.2022 13:00

Air Serbia pokračuje v rozšiřování a modernizaci své flotily. Během letošního roku převezme společnost celkem pět letadel ATR 72-600, z nichž první (YU-ALY) aerolinka převzala v lednu, další převezme ještě do konce května (YU-ALW) resp. v červnu (YU-ALX). Letadla jsou konfigurována pro 70 cestujících a vybavena motory PW127M. Letadla budou provozovat linky z letišť v Bělehradu, Kraljevu a Niši. Nová letadla uvidíme i na lince do Prahy.

Generální ředitel Air Serbia Jiří Marek považuje letadla ATR 72 za ideální volbu pro posílení regionální sítě společnosti. Jiří Marek je generálním ředitelem společnosti od 1. ledna 2022 a před svým příchodem k Air Serbia v červenci 2019 pracoval na různých manažerských a exekutivních pozicích u společností Malév, ČSA, LOT a Alitalia.

Air Serbia se snaží stát se vedoucí regionální aerolinkou, což je cíl realistický. S touto ambicí je spojen i rozvoj letiště Nikoly Tesly v Bělehradě, které se postupně vyvíjí v regionální hub. V listopadu bude dokončena výstavba 3500 m dlouhé nové vzletové/přistávací dráhy. Rozšířen bude terminál, postavena nová řídící věž. Společnost VINCI Airports Serbia investuje do modernizace letiště miliardu eur. Modernizace a rozšíření letiště má být dokončeno v roce 2024. Letos se letiště vrací na předkrizové počty odbavených cestujících.

Stojí za zajímavost, že historie Air Serbia (resp. jejích předchůdců Aeroput a JAT Airways) sahá do roku 1927 a Air Serbia je desátou nejstarší leteckou společností na světě. Vlastníkem 82% podílu ve společnosti je srbský stát. (Foto: @airserbia, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
10.05.2022 17:27

Taky mě to napadlo ;-)

poljaq (...117.130...)
10.05.2022 16:27

Když se podívám na výčet společností, kde generální ředitel působil... Obávám se, že to nebudou mít tak jednoduché stát se vedoucí regionální aerolinkou ;-) Spíš jim hrozí něco úplně jiného :-)

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace