Qatar Airways podaly další žalobu na Airbus

  • 29.04.2022 08:00

Pře mezi Airbusem a Qatar Airways týkající se defektu povrchů má další vývoj. Ten se týká práva Airbusu nabídnout jiným dopravcům tři letadla A350, jejichž přejímku Qatar zrušily.

Qatar Airways nově žádají soud, aby zakázal Airbusu tato odmítnutá letadla prodat jiným zákazníkům a aby Airbus nemohl zrušit žádné další objednávky těchto letadel. Qatar mají objednávku na 42 letadel A350-1000, z nichž 19 již převzaly. K londýnskému soudu se Qatar v této věci obrátil 26. dubna.

Poté, kdy Qatar Airways veřejně označily letadla za nezpůsobilá provozu a nebezpečná a obvinily Airbus, že odstranění povrchových vad se nevěnuje, jde o obrat o 180°. Až do 26. dubna nic nenaznačovalo, že Qatar je připraven A350 a přístup Airbusu akceptovat. Obrat dost dobře může souviset s akutní hrozbou nedostatku širokotrupých letadel spojenou s výrazným zpožděním programu Boeing 777X.  

Airbus k tomu uvádí, že neexistuje důvod zakázat prodej odmítnutých letadel jiným zákazníkům ani zakázat zrušení objednávky. Samozřejmě pokud stále platí argument Qataru, že letadla jsou nebezpečná a odstranění vad se Airbus nevěnuje. Pokud Qatar odmítl letadla převzít, nemůže blokovat Airbusu možnost nabízet letadla jiným zákazníkům.

Pokud jsou letadla defektní, jak se před soudem snaží dokázat Qatar, má dopravce legitimní právo přejímku odmítnout. Nemůže však zároveň namítat, že mu vzniká škoda, pokud jsou tato „nezpůsobilá letadla“ nabízena jiným provozovatelům.

Airbus tvrdí, že snaha zabránit nabídce odmítnutých letadel A350 dalším zákazníkům a zabránit zrušení objednávek dokazuje, že „dopravce ve skutečnosti nevěří“, že letadla jsou defektní, a snaží si pouze zabezpečit dodávky již objednaných letadel na pozdější dobu, kdy na trhu dojde k zotavení poptávky.

Během pandemie šéf skupiny Qatar Airways Akbar Al Baker několikrát prohlásil, že se nenechá donutit k převzetí letadel, které vzhledem k poklesu kapacit nepotřebuje. To je jedním z argumentů Airbusu, že dopravci se v době poklesu poptávky hodí letadla odmítat a uzemnění letadel kvůli defektům laku bylo účelové a motivované finančními zájmy dopravce.

Qatar Airways jsou přesvědčeny, že Airbusu nevznikne žádná škoda tím, že letadla nebude nabízet potenciálním zájemcům (kromě nákladů za údržbu nedodaných letadel). Naopak pro dopravce je složité najít za letadla včasnou náhradu. Argument je to nesmyslný, neboť vyrobená a zaparkovaná letadla ztrácejí komerční hodnotu. Zdaleka tedy nejde pouze o náklady údržby, úschovy a pojištění.

Qatar Airways se před soudem domáhají kompenzací ve výši 982 milionů dolarů za uzemnění 23 letadel A350, která trpí defektem laku. Airbus se zase domáhá kompenzací za odmítnutí přejímky tří letadel A350.

Zdá se, že Qatar Airways se vmanévrovaly do nebezpečné situace, kdy hrozí, že o objednané Airbusy přijdou a letadla od Boeingu nedostanou včas. ( Foto: RaillyNews, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace