Čínský regulátor zveřejnil předběžnou zprávu ke katastrofě letu China Eastern

V předepsané měsíční lhůtě předložil čínský regulátor CAAC organizaci ICAO předběžnou zprávu ke katastrofě Boeingu 737-800, let China Eastern MU5736, při které 21. března zahynulo všech 132 osob na palubě. Zpráva je spíše rekapitulací dosud známých faktů a nepřináší nic, co by mohlo poodhalit příčiny katastrofy.

Zpráva potvrzuje, že posádka byla kvalifikována, letoun prošel předepsanou údržbou a počasí v době katastrofy bylo dobré. Na palubě nebyl žádný nebezpečný náklad. Poslední komunikace mezi dispečerem a piloty proběhla 6 minut před přechodem letadla do prudkého pádu a nenaznačovala nic abnormálního.

Trosky letadla jsou roztroušeny na relativně malé ploše, což podle regulátora vylučuje, že by ke katastrofické destrukci letadla došlo ve vzduchu. Během vyšetřování bylo zajištěno 49 000 fragmentů letadla. Kráter v místě nárazu do země je hluboký 20 m. Letové zapisovače byly nalezeny dva a šest dní po katastrofě v hloubce 1,5 m. Během pádu, při kterém letadlo dosáhlo bezmála nadzvukové rychlosti, se od trupu oddělilo několik částí. Konec jednoho křídla byl nalezen ve vzdálenosti 12 km.

Vyšetření si vyžádá čas, a to také kvůli tomu, že oba letové zapisovače byly při katastrofě vážně poškozeny. K analýze byly odeslány do Washingtonu.

Regulátor sdělil, že zatím není k dispozici moc důkazů, které by objasnily příčiny katastrofy. Vyšetřování se proto může protáhnout až na dva roky, přičemž zásadní význam bude mít podle vyjádření CAAC obnovení dat ze zapisovačů. (Foto: abcnews.com)


Fotografie k článku



Související články

Související kategorie

Komentáře



petrp (...250.30...)
21.04.2022 19:27

....ale viníky známe, bud pilot, nebo Boeing (což pochybuji), celková údržba, (což také pochybuji) , případně stav wingletů.....který se uloupnul, ale uvidíme.....

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace