Rusko žádá od Turecka garance nedotknutelnosti letadel

  • 15.04.2022 08:30

Rusko se obrátilo na Turecko s žádostí (či spíše ultimátem) garantovat nedotknutelnost letadel, které patří západním leasingovým společnostem a byly přeregistrovány do ruského registru. Podobné záruky již uzavřelo Rusko se Sri Lankou a projednává s dalšími zeměmi.

Ultimativní charakter žádosti spočívá v tom, že pokud mu nebude vyhověno Rusko hrozí vypovědět mezivládní dohodu o leteckém spojení. To by znamenalo, že Turecko před hlavní turistickou sezónou ztratí možnost létat do Ruska. Turecký cestovní ruch je na ruských turistech závislý a Istanbul je dnes hlavním tranzitním bodem pro cestující z/do Ruska.

Rusko z tohoto požadavku vyjmulo 99 letadel, jejichž obsluhu minulý týden jmenovitě zakázalo americké ministerstvo v rámci posledního balíku sankcí.

Turecko bylo jednou z prvních zemí, která na základě žádosti leasingové společností zabrala v Istanbulu Boeing 737-800 společnosti Poběda. (Foto: Daily Sabah, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Rollfree - nepřihlášený host (...71.136...)
19.04.2022 23:48

Má tam být samozřejmě "ani jedno".

Rollfree - nepřihlášený host (...71.136...)
19.04.2022 18:24

Ano jedno.
Nejdůležitější je vůbec nepřipustit vznik takové situace.
Tedy mít s tím sousedem takové vztahy, aby ho to vůbec nenapadlo.
Jedinou spolehlivou pomocnou ruku najdete jen na konci svého ramene.

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
19.04.2022 12:14
Rollfree:

Takže vy, až z vás ožralej silnější soused bude železnou tyčí dělat kaši, budete čumilům okolo říkat "To je dobrý, my se nějak domluvíme", nebo na ně budete řvát, ať vám sakra jdou na pomoc?

Rollfree - nepřihlášený host (...71.136...)
19.04.2022 03:00

Ano, dvě exsovětské republiky si vyřizují účty. Za vztahy se svými sousedy si zodpovídá každá země sama. Pokud jste ženatý nebo máte nějaké sousedy, tak zřejmě víte, že každé společné soužití vyžaduje spoustu kompromisů. I když na něco máte "lidské právo", ale tomu druhému to z nějakého důvodu zásadně vadí, tak se snažíte se aspoň trochu kontrolovat. Jinak to znamená rychlý rozvod, to je ještě to snažší. U sousedství to může být ještě složitější.
A mezi státy je to ještě těžší. Jako člověk se můžete odstěhovat. Ale dvě země se navzájem nerozestěhují.
A upřímně posuďte: máte pocit, že pan Zelenský se k problému staví tak, aby situaci deeskaloval? Podle mě se naopak chová jako roztleskávačka. Vydává jedno ultimativní prohlášení za druhým. Přitom stará dobrá zásada diplomacie je mluvit spíš umírněně a tak, aby si člověk nezavíral všechny ústupové cesty.
Jeho jediným cílem je internacionalizovat jejich problém, aby za ně bojovali i ostatní. A to ještě tak nevybíravými metodami, jako bylo třeba napadení pana Orbána.
Válka obecně je strašná věc. A to je každá válka. Tato není žádnou velkou výjimkou. Žádnou "válkou všech válek", jak se nám pan Zelenský snaží vnutit.

cyklista - nepřihlášený host (...143.170...)
18.04.2022 19:18
Milý rollfree

dvě republiky si vyřizují účty? Ukrajina někoho napadla? Ta válka trvá už od roku 2014 obsazením Krymu a okupací východní Ukrajiny. Putin dokonale kopíruje obsazení našeho pohraničí nacisty včetně výběru slov v projevech a my se máme tvářit, že se nic neděje? To už neplatí, že nás v roce 1938 Francie a Velká Británie nechaly na holičkách? Máme se tvářit, že výhrůžky rusáků celé civilizaci jsou nějaký vtip?

Rollfree - nepřihlášený host (...71.136...)
17.04.2022 16:23

Promiňte cyklisto, ale nesouhlasím.
Válka je hrozná věc. A asi jen málokdo si válku přeje. Ale přesto platí, že války byly, jsou a budou. Téměř v každém okamžiku dějin někde nějaká válka probíhala. A i nyní jich probíhá víc.
Názor, že zrovna tahle na Ukrajině, kde si dvě postsovětské republiky navzájem vyřizují účty, je něčím extra výjimečná, šíří jen ti, kterým to vyhovuje. A my se k tomu jako obvykle stavíme aktivisticky. Papežštější než papež.
Zabavování majetku je hodně přes čáru. Jakou legitimitu má to, že někomu zabaví loď jenom proto, že je to zrovna Rus?
To by pak mohli Rusové argumentovat, že letadla zabavili v rámci sankcí, které uvalili na USA za válku třeba v Afganistánu. A i na nás by měly být uvalené sankce, protože jsme ještě před pár měsící bojovali proti Afgáncům, kteří nám nic neudělali a nijak nás nenapadli.

cyklista - nepřihlášený host (...143.170...)
17.04.2022 14:24
Obstavení majetku

Ruska je reakce na útok Ruska vůči Ukrajině, to že si rusáci chtějí ponechat cizí letadla je jen pokračováním jejich agresivního jednání. A teď tady máme respektovat ruské trolly, které vytáčí snaha Západu pomoci přepadené Ukrajině, aby se neopakoval rok 1938 a 39 a okupace ČR Hitlerem?

Vojtech (...135.80...)
16.04.2022 17:19
To Paluzga

Nevsim jsem si, ze tu nekdo obhajuje ruske vrazdeni :)

Pravda a láska - nepřihlášený host (...25.7...)
16.04.2022 15:31

Paluzgo, politické školení mužstva a tolik práce to s Googlem dalo. Teď se z Vás stal rovnou samozvaný právník. Takový soudruh Urválek by určitě za Váš zápal pro tu správnou pravdu uznale pokyvoval hlavou.

L. Paluzga (...30.173...)
16.04.2022 12:37
To Vojtech

Na "názor" obhajující ruské vraždění na Ukrajině nikdo právo nemá a český trestní zákoník na to pamatuje. Tzv svoboda projevu (za kterou se ti "vlastenci" tak schovávají) není a v žádném státě nikdy nebyla absolutní:
https://tydenikpolicie.cz/informace-k-moznym-trestnepravnim-limitum-svobody-projevu-ve-vztahu-k-situaci-na-ukrajine/

Celkem 20 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace