Cathay Pacific budou (přechodně) provozovat nejdelší linku světa

  • 03.04.2022 08:30

Cathay Pacific Airways Ltd.  plánují podle informací CNN Travel po přechodnou dobu provozovat nejdelší non-stop linku na světě, a to z Hongkongu do New Yorku. Namísto tradičního směrování přes Pacifik bude non-stop let veden přes Atlantik. Společnost uvádí, že pro transatlantickou linku mluví příznivé sezónní větry, díky čemuž bude letová doba činit 16 až 17 hodin. Směr a rychlost větrů monitoruje společnost každodenně. Na linku bude nasazen standardní Airbus A350-1000.

Cathay nyní létají do/z New Yorku přes Pacifik s mezipřistáním v Los Angeles. Nové směrování a příznivé převažující větry umožňují dosáhnout New Yorku bez mezipřistání – přechodně, dokud převažují příznivé sezónní větry.

Letadlo na lince uletí okolo 16 618 km (podle jiných zdrojů až 16 668 km), což by převýšilo délku stávající nejdelší non-stop linky Singapore Airlines ze Singapuru do New Yorku (viz tab.), kterou obsluhují letadla Airbus A350-900ULR.  

Společnost odmítla potvrdit, že by směrování bylo motivováno politickým rozhodnutím. Čína a Rusko udržují přátelské diplomatické vztahy a Cathay Pacific proto mohou bez omezení využívat transsibiřského tranzitu, pokud by takové přelety potřebovaly.   

Zpravodajství Bloomberg připomíná, že řada společností se nyní vyhýbá vzdušnému prostoru Ruska, což vede k prodloužení letových časů a zvýšení nákladů. Například linka Japan Airlines Co Ltd z Tokia (Haneda) do Londýna (Heathrow) se přesměrováním přes Aljašku prodlouží o 4,5 hodiny na 11 hodin a 55 min. Stanice je přesvědčena, že takové přesměrování bude při stávajících vysokých cenách paliva možné pouze po přechodnou dobu. (Foto: wikimedia, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Petr - nepřihlášený host (...182.197...)
04.04.2022 15:21

Nějak se mi nezdá citované zpravodajství bloomberg, let HND-LHR se prodlouží o 4 1/2 hodiny na 11h55m ?! To jako přes Sibiř to trvalo 7h25m ?? Podle mě to pod 10h nedali.

Martinique_ (...5.68...)
03.04.2022 16:14
Čína chce Cathay Pacific potopit

Můžeme být rádi, že CPA bude vůbec nějakou linku potvrzovat. Ona doplácí nejen na pandemii (transfery v HKG byly její hlavní příjem), ale také na čínské obsazení Hong Kongu. Cathay Pacific jako aerolinka s majiteli ze západu určitě musí být trnem v oku každého čínského kapitalokomunisty. Navíc flotila CPA se v posledních měsících hodně zmenšuje. Kdo ví, jak dlouho ještě vydrží.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace