Šéf Emirates poslal varování Airbusu a Boeingu

  • 02.03.2022 08:00

Prezident Emirates varoval Boeing, že pokud dojde k odkladu plánovaného nástupu Boeingu 777X do provozu v roce 2023, společnost objednávky pravděpodobně zruší. Tim Clark to sdělil serveru AirlineRatings. Zdůraznil, že společnost není ochotna nekonečně dlouho čekat. „Boeing se musí sebrat a situaci vyřešit… Nezapomeňte, že letadlo bylo navrženo ke komerčnímu startu v dubnu 2020, nyní je to rok 2024 – pokud budeme mít štěstí. Program je nyní zpožděn o čtyři roky. Pokud dojde k dalšímu skluzu, budeme si muset položit otázku, zda to vůbec má smysl“, uvedl.

Emirates jsou největším světovým provozovatelem širokotrupých letadel a největším zákazníkem modelu 777-9. Emirates původně v roce 2013 objednaly 150 exemplářů, později objednávky seškrtaly na 115 letadel. Emirates naznačují, že jsou připraveny objednávku dále snížit ve prospěch typu 787.

Boeing reagoval tím, že se soustředí na plnění programu a úzce spolupracuje se zákazníky. Zůstává neznámou, jak bude letoun certifikován, a to nejenom v USA, ale zejména evropským regulátorem EASA. Ten nepředpokládá automatické přijetí certifikace FAA. Clark odhaduje, že k certifikaci má dojít v polovině roku 2023. Zároveň přiznal, že Boeing není schopen na otázku certifikace konkrétně odpovědět.

Šéf Emirates rovněž kritizoval výrobní zpoždění typu 787, kterých má společnost objednáno 30 exemplářů.

Výstraha přišla i na adresu Airbusu. Clark nebude tolerovat u objednaných A350 defekty povrchu podobné těm, které postihly 21 letounů společnosti Qatar Airways. Uvedl, že velmi jasně informoval Airbus: „pokud se projeví na našich letadlech stejný problém, nepřevezmeme je“.

Z hlediska Emirates situace skutečně nevypadá nijak povzbudivě. Pokud to zjednodušíme, certifikace 777-9 je ve hvězdách, Boeing hromadí defektní 787 a z A350 odpadává barva. Navíc je tu bezprecedentní konflikt Airbusu s jeho velkým zákazníkem – Qatar Airways. A žádné jiné možnosti Emirates nemají (Foto: Sam Chui, planes.cz).  


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace