Bell zahájil výrobu vrtulníků Viper pro Českou republiku

  • 25.02.2022 13:00

Bell Textron Inc. ohlásila, že byla zahájena výroba prvního vrtulníku AH-1Z Viper pro českou armádu. Kromě samotného vrtulníku bude součástí dodávek také vybavení pro výcvik, které usnadní integraci vrtulníků do struktury armádního letectva.

Vloni v červenci byla zahájena výroba vrtulníků UH-1Y Venom (viz foto), přičemž se jedná o vůbec první stroj, který bude dodán mezinárodnímu zákazníkovi. Předností smíšené flotily H-1 (UH-1Y a AH-1Z) je, že z 85 % používají stejné díly.

Bell nyní vyrábí AH-1Z rovněž pro americkou námořní pěchotu (USMC) a Bahrajn. V rámci programu H-1 bude vyrobeno 217 vrtulníků AH-1Z a 168 vrtulníků UH-1Y.

Česká republika podepsala kontrakt na dodávku 12 vrtulníků (8x UH-1Y a 4x AH-1Z) v prosinci 2019, objem kontraktu je 14,6 miliardy korun. Do výroby vrtulníků pro českou armádu se zapojí státní podniky LOM Praha, Vojenský technický ústav (VTÚ), Aero Vodochody, Ray Service a VR Group. Jejich podíl na zakázce by měl dosáhnout 30 procent. (Foto: Bell, planes.cz)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace