Ukrajinská vláda vytvořila zvláštní fond pro zajištění letů ukrajinských letadel

  • 15.02.2022 08:00

Ukrajinská vláda vytvořila nouzový fond v objemu 590 milionů dolarů na zajištění letů pro pojišťovací a leasingové společnosti. K tomuto kroku přistoupila vláda poté, kdy pojišťovny informovaly 13. února ukrajinské letecké společnosti, že s ohledem na riziko vojenského konfliktu nebudou ukrajinská letadla pojištěna. Vláda svou intervencí zažehnala riziko, že ukrajinská letadla bude nutno na přechodnou dobu uzemnit.

Řešení umožní provoz přinejmenším 23 letadel. Mezi nimi i letadel společnosti SkyUp, která provozuje lety do Prahy. Jakmile riziko pomine, nevyužité prostředky se vrátí zpět do státního rozpočtu.

Problémy s pojištěním letadel a s leasingovými společnostmi dobře dokumentuje případ letu SkyUp z Madeiry do Kyjeva dne 12. února, který musel divertovat do moldavského Kišiněva, neboť leasingová společnost vstup letadla (UR-SQO) do ukrajinského vzdušného prostoru nepovolila.

Mimořádně živo bylo v minulých dnech, pokud jde o bizjety. Jen v neděli odletěly z Kyjeva více než dvě desítky soukromých tryskáčů. Na jejich palubě byli někteří ukrajinští oligarchové, čelní byznysmeni a někteří zákonodárci. V některých případech se privátní letadla prostě jen „odklízela“ do bezpečných teritorií. Z těchto důvodů opustil Ukrajinu také Dassault Falcon 7X nejbohatšího Ukrajince Rinata Achmetova. (Foto: twitter SkyUp, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace