Letiště: Praha, Berlín, Frankfurt

  • 07.02.2022 08:00

Letiště Praha sníží letos ztrátu na 400 milionů korun, proti loňsku odbaví téměř dvojnásobek cestujících

Z rozhovoru předsedy představenstva Letiště Praha Jiřího Pose (viz foto) pro deník E15 vyplývá, že letiště v loňském roce vykázalo ztrátu přes miliardu korun. Ta by se v letošním roce měla snížit na 400 milionů korun. V roce 2023 se letiště podle předpokladů vrátí k zisku a počítá s vyplacením dvacetiprocentní dividendy státu. V roce 2019, tj. před nástupem pandemie, vytvořilo letiště zisk přes 2,7 miliardy korun.

Vloni činil obrat letiště 3,2 miliardy korun, letos by se výnosy měly zvýšit na 4,6 miliardy korun. V roce 2019 (před pandemií) činily výnosy 11,5 miliardy.  

Vloni odbavilo letiště 4,4 milionu cestujících, letos plánuje odbavit 8,6 milionu.

„Zatím všichni věří, že omikron pomine a od letního letového řádu – tedy od dubna – se letectví vrátí k růstu“, uvedl v interview pro E15 Jiří Pos.

Letos i příští rok počítá letiště s investičním limitem 1,5 miliardy. Podstatné bude včasné dokončení modernizace třetího terminálu v prvním pololetí.

Evropská komise schválila 1,7 miliardy eur pomoci pro letiště Berlín Brandenburg (BER)

Evropská komise (EK) vyhověla žádosti německé vlády o schválení finanční pomoci letišti Berlín Brandenburg (BER). EK schválila pomoc ve výši 1,7 miliardy eur.

Hospodaření letiště bylo negativně poznamenáno dopady pandemie a bez dodatečné finanční pomoci by zkrachovalo. Letiště je závislé na státní pomoci od svého otevření 31. října 2020. Část pomoci bude využita ke splácení půjčky z roku 2020, dokapitalizaci společnosti Flughafen Berlin Brandenburg a zajištění dalšího provozu.

Nejistá budoucnost letiště Frankfurt/Hahn

Správce konkurzní podstaty letiště Hahn (eufemisticky označovaného jako Frankfurt/Hahn) Dr Jan Markus Plathner vyjádřil obavy, jak dlouho se letiště ještě udrží v komerčním provozu. Letiště vyhlásilo bankrot v říjnu 2021 a od té doby hledá potenciální investory.

Letiště získalo indikativní nabídky koncem ledna, ale identita potenciálních zájemců nebyla oznámena. Z reakce správce konkurzní podstaty lze soudit, že nabídky zřejmě jsou nijak povzbuzující.

Vlastníkem letiště je z 82,5 % čínská skupina HNA Airport Group, zbytek vlastní hesenská vláda.


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace