Air Serbia modernizuje letecký park. Bělehrad má ambici stát se regionálním hubem.

  • 28.01.2022 17:00

Přílet nového letounu ATR 72-600 (YU-ALY) z Toulouse do Bělehradu nastartoval modernizaci regionálního leteckého parku Air Serbia. Letos bude obměněno všech pět letadel ATR 72, z nichž nejstarší ATR 72-200 má již 32 let. Průměrné stáří flotily ATR Air Serbia je přes 28 let.

Kromě letadel ATR jsou v parku společnosti Airbus A330-200, A320 a A319.

Letoun YU-ALY, který dříve používala slovinská Amelia International (F-HIPY), je 6,6 roku starý. Podle oznámení společnosti bude nasazen i na linky do Prahy.

Air Serbia usiluje o to, aby se stala vedoucí regionální společností, což se nezdá být nedosažitelným cílem. S touto ambicí je spojen i rozvoj letiště Bělehrad Nikola Tesla, které se chce stát regionálním hubem.

V listopadu bude dokončena výstavba 3500 m dlouhé nové vzletové/přistávací dráhy. Postupně bude rozšířen terminál, postavena nová řídící věž. Modernizována bude příjezdová silnice, rozšířeny parkovací plochy, centralizováno bude 100 přepážek odbavení a bezpečnostní kontrola.

Provozovatelem letiště je společnost VINCI Airports Serbia. Do expanze bude postupně investována miliarda dolarů a dokončena má být v roce 2024.

V roce 2020 s nástupem pandemie propadl počet odbavených cestujících o 69 %, což je méně než Vídeň (-75,3 %), Budapešť (-76,1 %) či Praha (-79,4 %). Během loňského roku dosáhlo letiště zdravého růstu, přičemž letos se vrátí na předkrizové objemy. Podíl jednotlivých aerolinek na letišti Bělehrad ukazuje graf 2.

(Obr.: flightradar24.com, graf: CAPA, foto: VINCI Airports, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace