Letecké společnosti a hlavní letiště proti emisním plánům EU

  • 26.01.2022 08:00

Aliance hlavních leteckých společností a letišť vyzvaly 24. ledna Evropskou komisi (EK) ke změně legislativy týkající se emisních cílů EU v letectví. Argumentují tím, že stávající cíle EU v aktuální podobě podtrhnou konkurenceschopnost evropských leteckých společností proti leteckým společnostem zemí mimo EU.

Podle údajů EU dosahoval podíl letecké dopravy v roce 2017 na celkových exhalacích CO2 3,8 %.

Vloni v červenci prezentovala Evropská komise plány na zpřísnění pravidel pro snížení emisí CO2 v letecké dopravě.

Pro leteckou dopravu stanovil Brusel cíl snížit emise do roku 2030 o 55 % proti stavu roku 1990. Důležitou částí plánu je během 10 let odbourat daňovou výjimku na letecké palivo a palivo danit podobně, jako jsou daněna ostatní paliva. Komise rovněž stanovila objem příměsí udržitelného paliva do kerosinu. Letecké palivo má obsahovat 2 % udržitelného paliva (SAF) do roku 2025, 5 % do roku 2030 a 63 % do roku 2050. Zároveň mají být přijata opatření, která by bránila leteckým společnostem tankovat nadměrné množství paliva pro zpáteční lety ze zemí mimo EU, a tak se vyhnout příměsím SAF. SAF je 4x až 8x dražší než letecký kerosin.

Aliance leteckých společnosti a hlavních letišť svou výzvou z 24. ledna usiluje, aby uvedená opatření nebyla uvalena pouze na subjekty a lety v EU, ale byla uplatněna „spravedlivě“ i za rámec EU. A protože něco takového není možné, legislativa EU by to měla zohlednit a zachovat princip spravedlivé soutěže na trhu letecké dopravy.

Požadavek aliance ignoruje zelenou strategii EU, která si klade za cíl učinit z Evropy „první klimaticky neutrální kontinent“. A to i na úkor konkurenceschopnosti.

Na tahu jsou tedy nyní vlády jednotlivých zemí, které např. změnu zdanění leteckého paliva musí schválit, přičemž schválení členských zemí musí být jednomyslné. Někteří odborníci připomínají, že nulové zdanění leteckého paliva je součástí světových dohod, a proto případná změna v EU může tak jako tak narazit. (Foto kondenzačních čar: nrdc.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace