Opět sloty: Británie stanovila pravidlo pro využití slotů na 70 %

  • 25.01.2022 08:00

Velká Británie v pondělí zaskočila tradiční aerolinky rozhodnutím stanovit od 27. března hranici pro využití slotů na 70 %. Podle pravidla „využít nebo vrátit“ to znamená, že aerolinky budou muset přidělené sloty využít ze 70 %, jinak o nevyužité sloty přijdou. Před pandemií byla hranice 80 %, tj. Británie se k této hranici v létě již výrazně přiblíží.

Protože Británie fakticky zrušila veškerá zbývající epidemická omezení, je stanovení hranice na 70 % nejspíš odůvodněné. Tak to vidí i ministr pro letectví Robert Courts, který říká, že tak, jak se provoz vrací k normálu, se k normálu musí přibližovat i hranice principu „využít nebo vrátit“.

To ještě neznamená, že se s tímto limitem jednoduše smíří (tradiční) aerolinky. Proti pravidlu se okamžitě vyslovil Willie Walsh, šéf organizace IATA, který uvádí, že 70 % je největší hodnota na světě. Proti vystoupil také šéf British Airways. Naopak Marion Geoffroy, generální ředitel Wizz Air UK, označil rozhodnutí za krok správným směrem.

Rozhodnutí uvítal rovněž Stewart Wingate, CEO letiště Gatwick. V případě Gatwicku se jedná o palčivý problém, neboť některé společnosti konsolidovaly své lety na Heathrow a využití slotů z Gatwicku omezily. Letiště však nevyužité sloty přesto nemůže nabídnout jiným zájemcům.

V zimním období EU i Británie uplatňují shodně limit 50 %. Evropská komise stanovila na léto pravidlo využití slotů na úrovni 64 %. (Foto: ft.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Vítek - nepřihlášený host (...135.7...)
25.01.2022 21:15

Ono by bylo dost divný, kdyby Marion byla chlap... to zas někdo 'odborně překládá' pomocí googlu, aby byl článek :-(

Petr - nepřihlášený host (...161.17...)
25.01.2022 13:29

V dnešní době si nemůžeš být jistý ani pohlavím :-)

Petr - nepřihlášený host (...225.17...)
25.01.2022 10:18

Marion Geoffroy je zena.

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace