Velký návrat na Atlantik

  • 08.11.2021 13:00

Dnes se Spojené státy po takřka 20 měsících otevírají pro cizince cestující ze zemí Schengenu, Velké Británie, Brazílie, Indie, Číny a dalších trhů. Otevření linek do USA je chápáno jako významný milník návratu do normálu. Letecké společnosti evidují řádový nárůst rezervací a na linky nasazují dlouhodobě parkovaná letadla.

Zde uvádíme několik příkladů demonstrujících postupný náběh kapacit k předkrizovým hodnotám:

Air France reagují na vysokou poptávku na lety do USA v zimním období postupným nasazením až 90 % kapacit proti stejnému období zimy 2018/2019. V létě 2021 bylo na linkách přes Atlantik provozováno pouze 50 % kapacit proti předkrizovému období.

Delta Air Lines registruje během šesti týdnů od oznámení o otevření USA nárůst rezervací na mezikontinentální lety o 450 %, a to proti šesti týdnům předcházejícím tomuto oznámení.

Firma očekává dne 8. listopadu 100% obsazení svých letů přes Atlantik. Nabídne 25 000 míst na 139 letech z/do 55 zahraničních destinací ve 38 zemích světa. Prvním mezikontinentálním letem (na který se vztahuje otevření hranic) je linka DL106 ze Sao Paula, která přistává v Atlantě v 09:35.

IAG vnímá otevření transatlantického zeleného koridoru jako „stěžejní moment“ pro celé odvětví. Prohlásil to generální ředitel skupiny Luis Gallego. Zřejmě pro žádnou evropskou leteckou skupinu nemá otevření amerického koridoru takový dopad, jako právě pro skupinu IAG.

Kapacity společností skupiny (British Airways, Iberia, Aer Lingus a Vueling) byly ve třetím čtvrtletí využity na pouhých 43 %. V prosinci již využití kapacit stoupne na 70 % a v létě 2022 překročí objem kapacit nasazených ve stejném období roku 2019.

British Airways a Virgin Atlantic oslavily dlouho očekávané otevření Atlantiku efektním synchronizovaným startem letadel Airbus A350-1000 z dráhy 27R a 27L letiště Heathrow. Video je možno zhlédnout zde nebo zde. Let British Airways byl symbolicky označen BA1, což je označení linky, na které dříve létal Concorde. 

Aer Lingus je dnes na linkách přes Atlantik zcela vyprodaný. Ještě před zahájením letní sezóny počítá Aer Lingus s obnovením spojů do USA na úroveň 104 % předkrizového stavu. Díky letům přes Atlantik a dalšímu uvolnění restrikcí počítá Aer Lingus, že rok 2022 bude ziskový.

British Airways se na transatlantických linkách ze stávajících 63 % kapacit dostane v létě na úroveň 96 % roku 2019. V prosinci se na linky do USA vrátí Airbus A380.

Level plánuje s letní sezónou masivní nástup na severoatlantické linky. Je možné, že ambicí společnosti je alespoň částečně zaplnit uvolněných 8 % severoatlantického tržního podílu, který před pandemií zaujímal Norwegian.

Lufthansa eviduje prudký nárůst poptávky na linkách do USA. Týdenní rezervace vyrostly o 51 % a dosahují 80 % úrovně roku 2019.

Qantas se vrací na linku Sydney-Los Angeles 14. listopadu, tj. v den, kdy se částečně otevírá Austrálie. Firma zahájí třemi lety týdně, ale na aktuální vývoj poptávky je připravena reagovat navýšením spojů.

(Obr.: IAG, OAG, foto: planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



george - nepřihlášený host (...215.20...)
08.11.2021 13:19
skvělé

skvělé, nicméně já nikam nelítám :-)

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace