Skupina Lufthansa zpět v černých číslech. Výhled na zimní období je pozitivní

  • 06.11.2021 08:30

Po skupině Aeroflot, Air France-KLM a Ryanair je Lufthansa další velkou evropskou leteckou skupinou, která se ve třetím čtvrtletí poprvé od počátku pandemie vrátila do zisku. Vyplývá to z předběžné zprávy o hospodářských výsledcích, kterou skupina Lufthansa zveřejnila 3. listopadu. Úplná prezentace výsledků je k dispozici zde.

Tahounem dobrých výsledků byl mimořádně příznivý vývoj v nákladní dopravě, který dostal skupinu do zisku (obr.2). Pravidelná osobní doprava sice nadále vykazuje ztrátu, ale poptávka se díky omezením cestovních restrikcí výrazně zvýšila.

Očištěný provozní zisk za třetí čtvrtletí činil 17 milionů eur, a pro proti ztrátě 1.26 miliardy eur ve stejném období loňského roku. Skupina je v čisté ztrátě 72 milionů eur, což je však podstatné snížení proti 2 miliardám eur čisté ztráty vloni.

Generální ředitel Carsten Spohr informoval, že skupina dokončila plán navýšit kapitál o dvě miliardy eur, což umožní splatit další část vládní pomoci. Prohlásil „jsme zpátky v černých číslech“. Loňská provozní ztráta činila 5.5 miliardy eur, letošní (za celorok) by měla být nanejvýš poloviční.

Firma rovněž zveřejnila pozitivní výhled na zimní období, který je podložen vysokou úrovní rezervací letenek dosahující 80 % předkrizových hodnot (obr.3).

V roce 2022 dosáhne nabízená kapacita více jak 70 % úrovně roku 2019, přičemž ve druhém pololetí dosáhnou nabízené kapacity přinejmenším 80 % stavu roku 2019.  

Skupina si zajistila cenu paliva na rok 2022 na úrovni 72.7 dolarů/bbl, což je výrazně pod stávávající cenou 78 dolarů/bbl. Cílem je mít zajištěné ceny paliva pro 65 % (hedge ratio) předpokládaných potřeb skupiny. 

Na výsledky třetího čtvrtletí a pozitivní výhled na další období reagovala burza růstem akcií o takřka 5 %. (Obr.: Lufthansa IR, foto: planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace