LOT žaluje Boeing o náhradu škod

  • 29.10.2021 17:00

LOT, tradiční zákazník Boeingu, vedl po celou řadu měsíců neúspěšná jednání s Boeingem o kompenzacích za uzemněná letadla 737 MAX a problémy letadel 787. Společnost pohrozila Boeingu soudem, pokud k náhradě škod nedojde, a zrušila objednávku dvou letadel 787.

Protože nedošlo k dohodě, LOT podal v úterý na Boeing žalobu. Vzniklé škody vyčíslila aerolinka na 235 milionů dolarů a u soudu se domáhá kompenzace těchto škod. Boeing se brání, neboť kontrakt na dodávku, resp. pronájem letadel údajně vylučuje kompenzace v případě technických problémů letadel.

LOT zároveň pohrozil Boeingu, že v probíhajícím výběrovém řízení na modernizaci a sjednocení letecké flotily přejde na letadla Airbus. LOT je jednou z mála evropských společností, která letadla Airbus nepoužívá. Flotila společnosti sestává z letadel Boeing a Embraer. V roce 2019 si LOT na přechodnou dobu pronajal Airbus A330, aby nahradil Boeingy 787 uzemněné kvůli problémům motorů Rolls-Royce Trent 1000.

Jak známo, žalobu na Boeing podaly i Smartwings, které požadují kompenzaci ve výši 2,5 miliardy korun za uzemnění letadel 737 MAX a zároveň se domáhají vrácení záloh za dvě letadla ve výši asi 833 tisíc dolarů. (Foto: m.lot.com, rynek-lotniczy, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace