American Airlines a Southwest Airlines ohlásily čtvrtletní zisk

  • 25.10.2021 08:00

American Airlines (AA) zvýšily svůj zisk ve třetím čtvrtletí devítinásobně proti čtvrtletí druhému. Za období červenec – září dosáhly AA zisku 169 milionů dolarů. Napjatou situaci v odvětví dokládá, že zisk tvořil pouhé 2 % z výnosů.

Největším nákladem společnosti byly náklady na personál (3 miliardy dolarů), palivo (2 miliardy dolarů) a údržbu a pronájem letadel (1,6 miliardy). Cena paliva v letošním roce vyrostla o 69 %.

Southwest Airlines ohlásily za období červenec-září zisk 446 milionů dolarů. Společnosti se dařilo mimořádně dobře, neboť výnosy za dané období byly pouze o 17 % nižší proti výnosům ve stejném období v předkrizovém roce 2019. Southwest se zaměřují na vnitrostátní provoz, a tudíž dopad restrikcí v mezinárodním cestování není tak vážný.

Koncem roku plánuje společnost provozovat 728 letadel. V rámci modernizace flotily letos převzala již 69 letadel 737 MAX. V prvním čtvrtletí 2022 bude společnost provozovat již 94% kapacit stejného období roku 2019.

Velká čtyřka amerických leteckých společností (American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines a United Airlines), ale také některé další významné americké společnosti (např. Alaska Airlines) ve třetím čtvrtletí výrazně zlepšily své výsledky, a to jak ve srovnání s druhým čtvrtletím tohoto roku, tak třetím čtvrtletím loňského a uzavřely čtvrtletí v zisku. Dobrý výsledek je kombinací úsporných opatření a postupného oživení poptávky.

Zdá se, že výkon amerických aerolinek v zimním období ovlivní více rostoucí ceny paliva než průběh pandemie. (Foto: cnbc.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace